ABD'de İsrail'e İHA tedariki için bağış kampanyası

02 Ağustos 2024

Amerikalı İHA üreticisi XTEND'in Siyonist rejime İHA tedarik etmek için bir bağış kampanyası yürüttüğü öğrenildi.

YDH - Gazze'deki savaş, insansız hava aracı (İHA) girişimi XTEND'e 40 milyon dolarlık yeni girişim sermayesi sağlayarak şirketin toplamda 60 milyon dolar elde etmesini sağladı.

Kurucu ortak ve CEO Aviv Shapira'ya göre bu büyçe İsrail Savunma Bakanlığı adına yazılım geliştirmeyi amaçlıyor.

Yeni finansmana rağmen, XTEND internet sitesinde halktan bağış istedi ve tüm katkıların İsrail ordusuna İHA üretilmesini ve konuşlandırılmasını destekleyeceği sözünü verdi.

Bağış kampanyasında askeri manevralar yapan XTEND İHA'larının tanıtım videoları da yer alıyordu.

Araştırmacı gazetecilik portalı orularının ardından kaldırılan bağış toplama sayfası, Siyonist rejimin 'güvenliği' için vergiden düşülebilir bağışlar talep eden çeşitli girişimler arasında yer alıyor.

ABD yasaları denizaşırı kar amacı gütmeyen kuruluşlara geniş bir hareket alanı tanıyor, fakat bağışların savaş amaçlı kullanılması tepkileri de beraberinde getiriyor.

Bağış kampanyasında yer alan İsrailli sivil toplum kuruluşu AlmaLinks ve FJC: A Foundation of Philanthropic Funds kampanyayı reddetti ve XTEND'e isimlerini kullanmayı bırakması talimatını verdi.

XTEND'in kameralarla ve bazen de eşya ya da silah bırakmak için pençelerle donatılmış İHA'ları Rusya-Ukrayna dahil olmak üzere son dönemde bir dizi savaş bölgesinde kullanılmıştı.

Askerlerin tanıklıkları, İHA'ların binaları hedef almak ve patlayı bırakmak gibi savaştaki yüksek işlevlerini vurguluyor.

XTEND'in büyümesi İsrail ordusuyla yaptığı işbirliğine bağlı. Yerel basında çıkan haberlere göre şirket, rejimin Gazze'deki soykırım harekatı başladığından bu yana askeri uygulamalara odaklanmaya başladı.

Diğer yandan İHA'lar sivillere yönelik katliamlarda da aktif bir şekilde kullanılıyor.

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemcisi raporu, İsrail ordusu tarafından Gazze'deki Filistinlilere patlayıcı atmak için küçük quadcopterlerin kullanıldığını ve trajik olayların anlatıldığı tanıklıkları anlatıyor.

XTEND'in bağış toplama kampanyası, AlmaLinks'in haberdar olmadığını iddia etmesine ve daha sonra kampanyayı kapatma talebine rağmen, AlmaLinks'i bağışların işleyicisi olarak listeledi.

Mali sponsor olarak FJC de kampanyayla arasına mesafe koydu. Hukuk uzmanları, özellikle sivillerin zarar görmesine yol açan savaş operasyonlarını desteklemek için hayırsever bağışların kullanılmasının ciddi hukuki riskler doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu kampanya, Gazze savaşına dönük daha geniş bir İHA fonlama modelinin bir parçası. İsrail Direnç Derneği ve Tek İsrail Fonu gibi diğer kuruluşlar da çatışma bölgelerinde ve yerleşim yerlerinde askeri ve gözetleme amaçlı İHA tedarik etmek için fon topluyor.

New York mevzuatı, Siyonist rejimin askeri eylemlerini desteklemek için bağış yapılmasını kolaylaştıran kar amacı gütmeyen kuruluşları hedef alarak cezalar getirmeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, savaş suçlarının hayırsever bağışlar kisvesi altında finanse edilmesinin vergiden muaf statüsünün amacına aykırı olduğunu savunuyor.