ABD Savunma Komisyonu: ABD küresel savaşa hazır değil

03 Ağustos 2024

Washington'a, balon gibi şişen savunma bütçesini önemli ölçüde artırmasının ve 'küresel savaşa yol açabilecek bir ittifakı teşvik etmesinin' tavsiye edildiği aktarıldı.

YDH- Lübnan'dan yayın yapan The Cradle'a göre, Kongre tarafından atanan seçilmiş üyelerden oluşan iki partili ABD Ulusal Savunma Stratejisi Komisyonu, ABD'nin dünya çapında olası bir çatışmanın üstesinden gelmek için yeterli donanıma sahip olmadığı sonucuna vardı.

Kongre raporu, Pentagon'un bağımsız yıllık denetiminde üst üste altıncı kez başarısızlığa uğramasından ve yetkililerin 3 trilyon dolardan fazla harcamayı açıklayamamasından sadece birkaç ay sonra yayınlandı.

Komisyon, ABD'nin önce savunma stratejisinde önemli değişiklikler yapması gerektiğini söylüyor.

Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi küresel "tehditlere" atıfta bulunan komisyon, 2018 yılında savunma harcamalarının enflasyonun üzerinde yıllık yüzde 3 ila 5 oranında artırılması tavsiyesini onayladı. ABD'nin savunma harcamaları Soğuk Savaş döneminde yüzde 4.9 ile 16.9 arasında değişiyordu.

Washington'un olası bir küresel çatışmaya karşı hazırlıksız olduğu ve savunma stratejisini yenilemesi gerektiği sonucuna varılan rapor, RAND Corporation tarafından yayınlanan 132 sayfalık raporda yer alıyordu.

Raporda, ABD'nin savunma bütçesini Soğuk Savaş dönemindeki seviyelere çıkarması önerildi.

Ayrıca, rapor, ABD rejimini  "küresel savaşa yol açabilecek bir ittifakı teşvik etmeye" çağırdı.

Raporda, gelecekte daha güçlü bir kuvvet oluşturmak için daha verimli harcamalar yapılması gerektiği vurgulanarak, ulusal güvenlik inovasyonu ve sanayi tabanına ek kaynak ve çok yıllı yatırım yapılması çağrısında bulunuluyor.

RAND Corporation tarafından yayınlanan 132 sayfalık raporda komisyon şunu belirtti:

"Amerika Birleşik Devletleri mevcut gücü devam ettirmek yerine geleceğin gücünü oluşturmak için daha etkin ve verimli bir şekilde harcama yapmalıdır. Ek kaynaklar gerekli olacaktır. Kongre, ulusal güvenlik inovasyonuna ve endüstriyel tabanına çok yıllı bir yatırım başlatmak için ek ödenek çıkarmalıdır." 

Washington'un savunma harcamalarının artırılmasının, işe alım eksikliklerini, "büyük ölçüde yetersiz" bir endüstriyel tabanı ve "yetersiz finanse edilen siber ve uzay alanlarını" ele alacağı iddia ediliyor.

Komisyonun başkan yardımcısı Eric Edelman bu hafta başında senatörlere yaptığı açıklamada "Yakın vadeli bir savaş potansiyeli ve böyle bir çatışmayı kaybetme ihtimalimiz var" dedi.

Edelman "Çok kısa süreli savaşlar için optimize edilmiş durumdayız" diye ekledi.

Komisyon Başkanı Jane Harman raporun açıklanmasından önce Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada "Son savaşı vermekte çok iyiyiz" dedi ve yazılıma daha fazla odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Bu yılın başlarında, DC merkezli düşünce kuruluşu The Heritage Foundation, 10. Yıllık Askeri Güç Endeksi'nde ABD ordusunu "zayıf" olarak değerlendirdi.

The Heritage "eylem eksikliğinin" Pentagon'u dünya genelinde "hayati ABD çıkarlarını savunamaz" hale getirebileceğini belirledi.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Washington ciddi bir askere alma kriziyle karşı karşıya kaldı.

2023 yılında ordu, donanma ve hava kuvvetleri, düşük maaş, kötü barınma olanakları, fiziksel istismar, hizmet üyeleri arasında hızla artan intihar oranları ve travma sonrası stres bozukluğu ve Washington'un sonsuza dek sürecek savaşları konusunda asker aileleri ve gaziler tarafından duyulan hoşnutsuzluk gibi sorunlar nedeniyle askere alma hedeflerini önemli bir farkla kaçırdı.

Bu krizle birlikte, ABD vatandaşlarının askeri kurumlara olan güveni de tüm zamanların en düşük seviyesinde. 

Ronald Reagan Enstitüsü (RRI) tarafından Kasım 2022'de yapılan bir ankete göre, ABD vatandaşlarının sadece yüzde 48'i ülkelerinin ordusuna güveniyor.