İsrail medyası: İran'ın misillemesi farklı olacak

03 Ağustos 2024

İsrail medyası Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye'nin suikastına İran'ın birkaç gün içinde yanıt vermesini beklerken, bu yanıtın İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen saldırıya verdiği yanıttan farklı olacağını tahmin ediyor.

YDH- Beyrut'tan yayın yapan el-Meyadin'e göre, İsrailli kaynaklar, İsrail kanalı Makan'a İran'ın İsrail askeri üslerine balistik füzeler ve patlayıcı insansız hava araçları fırlatabileceğini söyledi.

Kaynaklar İran'ın cevabının birkaç gün içinde, muhtemelen bu hafta sonuna kadar gerçekleşebileceğini öngördü.

Nisan ayında İran'ın güney İsrail'i ve özellikle Nakab Hava Üssünü hedef alan bir önceki misillemesinden farklı olarak, İsrail işgal kaynakları yaklaşan saldırının merkezi bölgelerdeki üslere odaklanabileceğini belirtti.

Hizbullah'ın tehditlerine karşılık olarak Hayfa'daki yerel yetkililer planlanan etkinlik ve faaliyetleri iptal etti. 

Hurfiş yerel yerleşimci konseyi, yerleşimcilere korunan alanların yakınında kalmalarını ve mümkün olduğunca bir araya gelmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Bu gelişme, Devrim Lideri Seyyid Ali Hamenei'nin Heniyye'nin suikastına İran'ın karşılık vereceğini teyit etmesi ve İran topraklarında şehit edildiği için şehidin kanının intikamını almanın İran'ın görevi olduğunu vurgulamasının ardından geldi.

 Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah, Direniş'in önde gelen komutanlarından Fuad Şukr'un öldürülmesine ve Beyrut'un güney banliyölerine yapılan saldırıya misilleme yapacağını doğruladı. 

"Bu konuda hiçbir tartışma ya da münakaşa olmadığını" belirten Nasrullah, "verilecek cevabın sembolik değil, çok gerçek ve çok hesaplı olacağını" söyledi.

Nasrallah ayrıca Şukr'un cenaze töreninin kapanışında yaptığı konuşmada "tüm cephelerde açık bir savaşın içindeyiz ve bu yeni bir aşamaya girdi" dedi.

Hamas'tan öfke günü çağrısı

İslami Direniş Hareketi Hamas, Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin İsrail işgali tarafından öldürülmesini protesto etmek amacıyla Cuma günü geniş çaplı bir öfke ve seferberlik günü ilan etti.

Hamas yaptığı açıklamada "korkakça suikastı kınamak, Gazze Şeridi'nde halkımıza karşı devam eden soykırımı kınamak ve topraklarımızı, Kudüs'ü ve mübarek Mescid-i Aksa'yı savunmak için her camiden kitlesel öfke yürüyüşleri" çağrısında bulundu.

Bu çağrı, hareketin şehit liderin ruhu için tüm camilerde ona, mesajına ve şehitlerin kanına vefa olarak gıyabi cenaze namazı kılmasının ardından geldi.