Biden-Netanyahu görüşmesinde neler konuşuldu?

03 Ağustos 2024

ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu ile görüşmesinde İsrail'e 'bağlılığını' yinelese de gerilimin düşürülmesinde ısrarcı olduğu bildirildi.

YDH - Siyonist rejimin Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'ye yönelik suikastından sonra Batı basını ve karar merciilerinin 'bölgesel savaş' korkusu devam ediyor.

Axios portalında yer alan haberde, 'görevdeki kalan aylarını Gazze savaşını sona erdirmek ve esirleri eve getirmek için kullanma sözü veren Başkan Biden açısından risklerin ciddi' olduğuna işaret edildi.

Biden, perşembe günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Siyonist rejimin 'güvenliğine olan bağlılığını' bir kez daha teyit etti ve iki lider İsrail'i Direniş Ekseni'nden korumak için 'yeni askeri konuşlandırmaları' ele aldı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, perşembe günü İsrail'in Beyrut'ta üst düzey askeri komutan Fuad Şukur'a düzenlediği suikastın intikamını alma sözü verdi.

Şukur'un cenaze töreninde Nasrallah, "Artık ayrı cephelerden bahsetmiyoruz diyerek, savaşın 'yeni bir aşamaya' geçeceği uyarısında bulundu.

11 Ekim 2023'te, Aksa Tufanı Operasyonundan birkaç gün sonra İsrail'in savaş kabinesi, Hizbullah'a büyük bir saldırı düzenlemeyi düşünmüş, Netanyahu ise bu hamleye karşı çıkmıştı.

Şimdi ABD'li yetkililer son günlerde ve haftalarda yaşanan olayların direnişin kapatmaya kararlı olduğu bir dizi hesap çıkarmasından korkuyor.

Biden ve üst düzey yardımcıları mevcut durumdan son derece rahatsız.

Biden, geçen hafta Netanyahu ile Oval Ofis'te görüştükten sonra ABD'li yetkililer Gazze'de bir esir takası ve ateşkes anlaşmasına doğru ilerleme kaydettiklerini düşünmüştü.

Ardından İsrail, bu temaslarda Hamas'ı Heniye'ye Washington'a danışmadan suikast düzenledi. Yönetimin ateşkesin hala mümkün olduğu yönündeki ısrarı boşa çıkmaya başladı.

Aixos'un haberinde, "Öte yandan Netanyahu kendini cesaretlenmiş hissediyor. Siyasi bekası açısından bu hafta başbakanın 7 Ekim'den bu yana geçirdiği en iyi haftaydı" ifadelerine yer verildi.

İki ABD'li yetkilinin 'sert' olarak nitelendirdiği görüşmede Biden, Netanyahu'ya Washington yönetiminin İran'ın yeni bir saldırısına karşı İsrail'e yardımcı olacağını söylediği, önceliğin gerilimi düşürmek olması gerektiğinin vurgulandığı aktarıldı.

Biden yönetimi, İran'ın nisan ayındaki operasyonuna karşı İsrail'e yardımcı olan aynı uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmenin daha zor olabileceğinden endişeli