ABD güçleri İsrail'i “savunmak” için yola çıktı

03 Ağustos 2024

ABD savaş gemileri ve savaş uçağı filosunun İsrail'i “savunmak” için Akdeniz'e doğru yola çıktığı bildirildi.

YDH- ABD Savunma Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bir habere göre, Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki ABD birliklerinin “kuvvet korumasını güçlendirmek” ve “İsrail'i savunmak” için Orta Doğu'ya daha fazla “savunma askeri kabiliyetinin” konuşlandırılacağını söyledi.

Singh, konuşlandırmanın “İran ve İran destekli milislerden gelen tehditlere” yanıt olarak yapılacağını söyledi.

7 Ekim 2023'te gerçekleşen Aksa Tufanı’ndan sonra ABD, İsrail’i “savunmaya” yardımcı olma sözü vermişti.

Direniş Ekseni’nin İsrail'e yönelik saldırıları sonrası ABD, İsrail’in silahlı insansız hava araçları ve füzelerden “korunmasına” yardımcı olan bir koalisyona öncülük etti.

Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, bölgede “daha fazla savunma kabiliyetine yönelik taahhüdün” dün gece ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında yapılan görüşmeler sonrasında kararlaştırıldığını söyledi.

Singh, bu sabah ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III'ün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bu görüşmeleri takip ettiğini bildirdi.   

"Ekim ayından bu yana ve Nisan ayında bir kez daha ABD'nin küresel savunmasının dinamik olduğunu ve bakanlığın gelişen ulusal güvenlik tehditlerini karşılamak için kısa sürede konuşlanma kabiliyetini koruduğunu gösterdik" diyen Singh şöyle devam etti: "Sonuç olarak Bakan, ABD kuvvetlerinin bölge çapında kuvvet korumasını güçlendirmek, İsrail'in savunmasına yüksek destek sağlamak ve ABD'nin bu gelişen krize yanıt vermeye hazır olmasını sağlamak için çok sayıda, yakında yapılacak kuvvet duruşu hamlelerini yönlendirecek."

Fakat hangi kuvvetlerin ve/veya birimlerin konuşlandırılacağının henüz belirlenmediği belirtildi.

Singh, ABD'nin bölgede halihazırda “güçlü savunma kabiliyetlerine sahip olduğunu” ve bu kuvvetlerin “hareket alanında yeniden konuşlandırılabileceğini” söyledi. Ancak Beyaz Saray yetkilileri bölge için "yeni kabiliyetler” olacağını bildirdi.

Singh, Biden ve Austin'in bu “çabada” yakın koordinasyon içinde olduklarını kaydetti. "Bakan, kuvvet korumamızı güçlendirmek için önümüzdeki kuvvet duruşu hareketlerini yönlendirecek" dedi.

Singh her türlü kabiliyetin tamamen “savunma” amaçlı olacağını ve "caydırıcılık mesajı" vereceğini iddia etti.

Haberde, ABD’nin “bölgedeki durumu yatıştırmak için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceği” vurgulandı.

“Savunma kabiliyetlerinin tamamının caydırıcılık amaçlı olduğunu ve gerilimi azaltmayı desteklediğini” savunan Singh, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: "Gerilimin düşürülmesi için baskı yapmaya devam edeceğiz ve bunun gerçekleşmesinin en iyi yolu da bu ateşkes anlaşmasının gerçekleşmesi ve böylece Amerikalı rehineleri de kurtarabilmemizdir. Bölgede tansiyonu düşürmenin ve daha da aşağı çekmenin en iyi yolunun bu olacağına inanıyoruz."