YDH- Axios'un iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD ve İsrail, İran ve Direniş Ekseni'nin askeri misillemesine hazırlanırken, bölgenin en üst düzey ABD'li generali cumartesi günü Orta Doğu'ya geldi.
İsrail rejimi geçtiğimiz salı günü Hizbullah'ın üst düzey askeri liderlerinden Seyyid Fuad Şukur'u Beyrut'ta düzenlediği bir hava saldırısında şehit etmişti. Bu saldırıda İranlı askeri danışman Milad Beydi ile üçü kadın ikisi çocuk beş sivil de hayatını kaybetmişti. Ayrıca İsrail çarşamba günü de Tahran'a resmi bir ziyarette bulunan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye'yi ve bir korumasını konutuna düzenlediği saldırı sonrası şehit etmişti.
Bunların yanı sıra İsrail geçen ayın sonunda Yemen'in Hudeyde limanında bulunan Ras Ketib elektrik santraline bir saldırı gerçekleştirerek altı kamu görevlisinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.
ABD'li bir yetkili, Bölgedeki Amerikan güçlerini denetleyen ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) başındaki General Michael Kurilla’nın bölgeye yapacağı ziyaretin İsrail, İran ve Hizbullah arasındaki son gerginlikten önce planlandığını söyledi. Ancak Kurilla'nın bu ziyareti, 13 Nisan'da İran'ın saldırısına karşı İsrail'i savunan uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirmek için kullanmasının beklendiğini söyledi.
Axios'a konuşan üç ABD'li ve İsrailli yetkiliye göre, İsrail’e yönelik tepkinin "Pazartesi gibi erken bir tarihte" gerçekleşmesi bekleniyor.
ABD'li bir yetkili Kurilla'nın İsrail, Ürdün ve birkaç Körfez ülkesini ziyaret etmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.
Axios'a göre, Amman, Kurilla'nın gezisinin önemli duraklarından biri olacak. Ürdünlüler 13 Nisan saldırısı sırasında topraklarına giren ve İsrail'e giden İran İHA'larını durdurarak ve ABD ve İsrail jetlerinin İran İHA'larını durdurmak için hava sahalarını kullanmalarına izin vererek “önemli bir rol” oynadılar. Yetkili, ABD'nin “gerektiğinde aynı şeyin tekrarlanacağını umduğunu” söyledi.
Axios, ABD'li ve İsrailli yetkililerin İran ve Hizbullah'ın koordineli bir saldırı mı yoksa ayrı ayrı mı hareket edeceklerini bilmediklerini söylediklerini aktardı.
Söz konusu yetkililer, “İran ve Hizbullah'ın askeri planlarına son şeklini vermek ve siyasi düzeyde onaylamak için hâlâ çalıştıklarını” düşündüklerini de sözlerine eklediler.
Cumartesi günü, gazetecilerin İran'ın geri çekileceğini düşünüp düşünmediği sorusuna ABD Başkanı Joe Biden, "Umarım öyle olur. Bilmiyorum" yanıtını verdi.
Hazırlıklar ışığında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin cumartesi günü Orta Doğu'ya ilave donanma savaş gemileri, savaş uçakları ve anti-balistik füze savunma sistemlerinin konuşlandırılması emrini verdi.
Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Bu konuşlandırmalar, Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren USS WASP Amfibi Hazır Grubu / Deniz Seferi Birimi (ARG / MEU) de dahil olmak üzere, ABD ordusunun bölgede sahip olduğu geniş kabiliyet yelpazesine katkıda bulunuyor" denildi.
“Tekrarlanması çok zor”
Axios, perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ın tepkisinin daha büyük olmasının beklendiğini ancak daha önce Nisan ayında Suriye'deki İran İslam Cumhuriyeti Konsolosluğu’na düzenlenen İsrail saldırısına verdiği misillemeyle benzer nitelikte olacağını ve Hizbullah'ın da buna dahil olabileceğini bildirdi.
ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra birçok bölge ülkesi, İran'ın Nisan ayında İsrail'e fırlattığı 300 kadar insansız hava aracı ve füzeden oluşan operasyonu püskürtmek için hem askeri hem de istihbari çabalarını birleştirdi. O zamanki tahminlere göre, birkaç saat süren önleme operasyonlarının maliyeti 1 milyar doların üzerindeydi.
İran'ın tepkisinin ardından Axios'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, İran'ın insansız hava araçları ve füzelerini engellemedeki "büyük başarıyı" tekrarlamanın "çok zor olacağını ve İsraillilerin de bunu bildiğini" söyledi.
Axios'a göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi bugün İsrail’i korumak için aynı koalisyonu kurmanın daha zor olabileceğinden korkuyor çünkü Heniye suikastına İran'ın misillemesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşının bir parçası ve bu da bölgede İsrail karşıtlığının artmasına neden oldu.