Netanyahu 'zafer' diyor, veriler aksini söylüyor

06 Ağustos 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun rejimin Hamas'ı 'ortadan kaldırmaya' yakın olduğu yönündeki iddialarına rağmen, son analizler direnişin yeniden güç kazandığını gösteriyor.

YDH - American Enterprise Institute'un Kritik Tehditler Projesi, Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) ve CNN tarafından yapılan inceleme, Hamas'ın kuzey ve orta Gazze'deki askeri taburlarının neredeyse yarısının, dokuz ay süren yoğun soykırım harekatından sonra bile bazı kabiliyetlerini yeniden inşa ettiğini ortaya koyuyor.

Ateşkes çağrılarıyla karşı karşıya kalan Netanyahu, 24 Temmuz'da ABD Kongresine "Zafer yakın" açıklamasında bulundu.

Ancak detaylı adli tıp analizleri, İsmail Heniye ve Muhammed Dayf gibi üst düzey liderler de dahil olmak üzere direnişin ciddi kayıplara rağmen toparlanabildiğini gösteriyor.

Araştırma, direnişin bazı birliklerinin daha önce işgal ordusu tarafından ele geçirilen bölgelerde yeniden toplanmayı başardığını gösteriyor.

Araştırmayı yöneten Brian Carter, "İsrailliler bir yeri ele geçirdiklerini söyleseler de bu bölgeleri tam olarak ele geçiremiyorlar," dedi.

İsrail ordusu, söz konusu bulgulara itiraz ederek Hamas tugaylarının çoğunun dağıtıldığını ve taburların düşük hazırlık seviyesinde kaldığını iddia etti.

Yapılan analizler Hamas'ın 24 taburundan sadece üçünün operasyonel olmadığını, sekizinin savaşta etkin olduğunu ve 13'ünün de ara sıra saldırılar düzenlediğini gösteriyor.

Hamas'ın yeniden dirilişi, İsrail'in agresif bombardıman harekatına ve savaş sonrası planının olmamasına bağlanıyor.

Aralarında emekli Amerikan Ordusu Albayı Peter Mansur'un da bulunduğu uzmanlar, direnişin yeniden toparlanma kabiliyetinin Netanyahu'nun zafere yaklaştığı söylemine meydan okuduğunu savunuyor.