Gazze'den füze operasyonları arttı, yerleşimciler zorda

07 Ağustos 2024

Filistin direnişi, Gazze'den roket ve füze saldırılarını artırırken güneydeki İsrailli yerleşimciler, rejimin 'boş vaatleriyle' beraber zor bir durumla karşı karşıya.

YDH - İsrail ordusuna göre Gazze'den roket atışları arttı ve Filistin direnişi son bir ay içinde Gazze sınırındaki yerleşim yerlerine 55 roket saldırısı düzenledi.

Yedioth Ahronoth gazetesi, bazı roketler Demir Kubbe tarafından engellenirken, diğerleri açık arazilere düştüğünü iddia etti.

Direnişin operasyonları yoğunlaştırması, özellikle İsrail'de yeni okul yılı yaklaşırken güneydeki yerleşimcileri korkuya sürükledi.

Nir Am yerleşiminden Daphne Siboni, gazeteye verdiği demeçte "Çocukları buraya getirmek güvenli değil," ifadesini kullandı.

Eşkol bölge konseyi başkanı Gadi Yarkoni ise "Hükümet bize sükunet sözü verdi ama yerine getirmedi," diyerek rejime tepki gösterdi.

Bununla beraber İsrail hükümetinin bölge sakinlerini güneye dönmeye çağırması okulların yerleri konusunda tartışmalara yol açtı.

Bazıları okulların tehlikeden uzaklaştırılmasını talep ederken, diğerleri tanıdık bir çevrenin çocuklar için daha iyi olduğu görüşünde.

Siboni'nin yaşadığı yerleşim çözüm için yerine getirilmeyen çok sayıda vaatle karşı karşıya kaldı.

Çatışma bölgesinden tahliye edilen güneydeki yerleşimciler, otelleri ağustos ortasına kadar terk etmeleri yönünde çağrı aldı.

Siboni, "Dur durak bilmeyen bir iniş çıkış oldu. Eve nasıl dönebiliriz? Hâlâ dehşet içindeyiz. Şimdi, vergi ve ipotek ödemeye devam ederken, yerleşimimiz olmadan, temel malzemeler olmadan yaşayacak bir yer bulmak için bir haftadan az zamanımız var," diye konuştu.

Geri dönenler de benzer zorluklarla karşılaşıyor. Siboni, "WhatsApp grubu güvenli kapılar, grup halinde silah alımı ve çocuk psikoloğu önerileriyle ilgili sorularla dolu. Hükümet istediğini aldı. İnsanları sınıra geri yerleştiriyorlar ama çocuklarımız ne olacak? Hayatlarımız ne olacak?" diye konuştu.