YDH - Haaretz gazetesi, Batılı ülkelerin Rusya'nın bölgede artan nüfuzu ve İran ile işbirliğini derinleştirmesinden ötürü Batılı diplomatların endişe içinde olduklarını yazdı.
Gazetede yer alan makalede, "Bu konu ABD'li ve İsrailli yetkililer arasındaki temasların odak noktalarından biri oldu. Gazze savaşının başlamasından bu yana Rusya, İsrail'e karşı eleştirel bir tutum takınırken, grubun 7 Ekim katliamına karışmasına rağmen Hamas ile diplomatik ilişkilerini sürdürdü," anımsatması yapıldı.
Makalede, "Moskova'nın desteği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ABD ve İsrail'in karşı çıktığı Gazze'de ateşkes kararını desteklemesinde açıkça görüldü," denildi.
Üst düzey bir Amerikalı yetkili, gazeteye verdiği demeçte Rusya'nın Direniş Ekseni'ne BM oyları ve askeri işbirliği yoluyla desteğinin attığına işaret etti.
Wall Street Journal gazetesi, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Yemen direnişine füzeler de dahil olmak üzere mühimmat sağlamaya giriştiğini ve bunun Suudi Arabistan'da endişelere yol açtığını bildirdi.
Hamas'nın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'nin katledilmesinden ardından bölgede gerilim yükselirken, Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Sergey Şoygu, Tahran'ı ziyaret etti.
Ziyarette Tahran, ABD ya da İsrail'in muhtemel saldırılarına karşı başta hava savunması olmak üzere askeri kabiliyetlerini geliştirmek üzere Rusya'dan yardım talep etti.
Makalede, "Batılı diplomatlar iki yılı aşkın bir süredir İsrail'i Rusya-İran işbirliğinin tehlikeleri konusunda uyarıyor ve bunun Ukrayna çatışmasıyla sınırlı kalmayıp eninde sonunda İsrail'i de tehdit edeceğini vurguluyorlardı. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunmasından bu yana İsrail'in tarafsız tutumu, son gelişmelerin uyarılarını haklı çıkardığını savunan Batılı müttefiklerinin eleştirilerine neden oldu," ifadelerine yer verildi.
Ayrıca Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçiliği, İran ve Rusya'ya karşı 'küresel birlik' çağrısında bulunarak, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları tedarik etmesine atıfta bulunmuştu.