İsrail'in önünde hangi senaryolar var?

07 Ağustos 2024

Israel Hayom gazetesi, Direniş Ekseni'nin İsrail'e karşı koordineli saldırılar planladığını ve Siyonist rejimin 'stratejik tercihlerini' tartmaya devam ettiğini yazdı.

YDH - Israel Hayom gazetesi, Tahran ve Beyrut'taki cinayetlerinde ardından Direniş Ekseni'nin İsrail'e vereceği cevaba dair senaryoları ele aldı.

Gazetede yer alan makalede, Hizbullah ve İran'ın koordineli saldırılar planladığı ve İran'ın İsrail'in hava savunma sistemlerine meydan okumak için muhtemelen birden fazla eş zamanlı saldırı başlatacağı belirtildi.

Makalede, "Yaklaşan tehdide rağmen, İsrail şu anda önleyici bir saldırı yapmamaya karar verdi ve tespit edildikleri takdirde aktif fırlatıcıları etkisiz hale getirmeyi tercih etti," denildi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'in mevcut bekleme stratejisinin bir tür psikolojik harp taktiği olduğunu vurgulamıştı.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Hizbullah'ın İsrail'in sabit askeri hedeflerini vurma fırsatına sahip olduğunu, fakat önemli bir hasar vermek için doğru zamanı beklediğini öne sürdü.

İran'ın bir sonraki hamlelerini dikkatle hesapladığı ve potansiyel olarak İran, Irak ve Yemen'den eşzamanlı saldırılarla İsrail savunmasını alt etmeyi hedeflediği kaydedildi.

Makalede, "Bu koordineli çaba, İsrail'in savunma sistemlerini ve uluslararası koalisyonlarını güçlendirdiği, İran ve direniş örgütlerinin ise bu savunmaları aşmaya ve topyekun bir savaşa girmeden etkili hedefler seçmeye çalıştığı daha geniş bir öğrenme savaşının parçası," değerlendirmesi yapıldı.

İsrail Gazze'ye odaklanmış durumda ve artan gerilime rağmen ana askeri gücünü Lübnan sınırına kaydırmayı planlamıyor.

Makalede, "İsrail, dört ila altı hafta sürecek bir ateşkes karşılığında 35 kadar esirin serbest bırakılmasını sağlayabilecek bir takas anlaşmasını müzakere etmek veya potansiyel bölgesel tırmanmaya doğru mevcut yoluna devam etmek arasında kritik bir kararla karşı karşıya," ifadelerine yer verildi.

İsrail'in herhangi bir saldırıya vereceği karşılık, kullanılan mühimmatın türü, hedefler ve ortaya çıkan hasar da dahil olmak üzere tehdidin niteliğine bağlı olacak.

Makalede, "İsrail durumu ihtiyatlı bir şekilde izliyor, belirlenen tehditlere yanıt vermeye hazır ve devam eden bölgesel gerilimlerin ortasında stratejik tercihlerinin sonuçlarını tartıyor," yorumuna yer verildi.