Aşiretler, Deyr ez-Zor'da çok sayıda bölgeyi kontrol altına aldı

08 Ağustos 2024

El-Meyadin, aşiret güçlerinin Deyr ez-Zor kırsalında çok sayıda bölgeyi kontrol altına almayı başardığını bildirdi.

YDH - El-Meyadin televizyonunun kaynakları, Deyr ez-Zor kırsalında yerel aşiretlere mensup Suriyeliler ile YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmaların yoğunluğunun, SDG'nin kontrolündeki vilayetin kuzey ve batı kırsal bölgelerini hedef alan saldırının ardından azaldığını bildirdi.

Bu saldırı, aşiretlerin Deyr ez-Zor kırsalında tam kontrol sağlamak amacıyla Eylül 2023'ten bu yana gerçekleştirdiği en şiddetli ikinci saldırı oldu.

Saldırının şiddetindeki azalma, SDG'nin çarşamba sabahı aşiret güçleri tarafından ele geçirilen bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmek için Haseke ve civarından bölgelerden kayda değer miktarda askeri takviye göndermesinden kaynaklanıyor.

Eş zamanlı olarak ABD koalisyonu da yüksek teyakkuz durumuna geçerek aşiret güçlerini geri püskürtmek için savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla hedefli ateş de dahil olmak üzere kapsamlı hava saldırıları yürüttü.

Kaynaklar, 'SDG'nin Haseke, Rakka, Ayn el-Arab ve Menbic'e giden ikmal yolları oluşturması nedeniyle istikrarlı bir ikmal hattının olmaması ve güç dengesizliği nedeniyle saldıran tüm güçlerin geri çekileceğini' öngörüyor.

Saldırının amacının 'toprak kontrolü değil, aşiretlerin SDG ve Amerikan güçlerinin bölgedeki varlığını, petrol ve doğalgaz üzerindeki kontrolünü ve sivil ve askeri kararlar üzerindeki etkisini reddettiğini teyit etmek' olduğunu belirten kaynaklar, saldırının 'bu varlığa karşı bir halk direnişi biçimi olduğunu ve tamamen sona erene kadar devam edeceğini' kaydetti.

Kaynaklar, ayrıca SDG'nin bölgede 'halk desteğine sahip olmadığını' ve yerli halkın SDG'yi 'fiili bir güç olarak gördüğünü' de ifade etti.

Bunun yanı sıra kaynaklar, aşiret güçlerinin taarruz sırasında el-Kaşkiya, Garanic, Ebu Hamam, Diban ve el-Latva kasabalarına girmeyi başardığını bildirdi.

El-Meyadin'e göre Amerikan helikopterleri, SDG'ye verdiği destek kapsamında Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor'un doğusunda yer alan Ziban kasabasında Fırat Nehri kıyısındaki aşiret güçlerini makineli tüfeklerle hedef aldı.

Kanal, Amerikan güçlerinin Deyr ez-Zor kırsalındaki el-Ömer petrol sahası üssüne, Arap aşiretlerin ülkedeki savaş boyunca ABD'nin vekili olarak görev yapan ABD destekli SDG'ye saldırmasıyla bağlantılı olarak takviye güç getirdiğini bildirmişti.

El-Meyadin'in kaynakları, ayrıca el-Ömer petrol sahasındaki Amerikan koalisyon güçlerinin devam eden çatışmalara yakınlıkları nedeniyle harekete geçirildiğini doğruladı.

Suriye topraklarını geri almak isteyen aşiret güçlerinin operasyon başlatmasının ardından SDG, Deyr ez-Zor kırsalının doğu ve batısında kontrolü altındaki tüm bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

ABD, Suriye'nin kuzeydoğusundaki üslerini Apaçi helikopterleriyle güçlendiriyor.

Sputnik'in Suriye ordusundan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, geçen hafta Amerikan ordusunun Suriye'nin kuzeydoğusunda işgal altındaki Haseke vilayetindeki üslerini güçlendirmeye devam ettiği, ilave Apaçi helikopterleri ve askeri teçhizat konuşlandırdığı bildirildi.

Kaynak, "ABD güçleri, saldırı düzenleme kabiliyetlerini artırmak için üslerini 15 Apaçi helikopteriyle takviye etti," ifadesini kullandı.

O sırada Sputnik'e konuşan Suriyeli bir askeri kaynak, bir Amerikan savaş uçağının Harab el-Cir üssüne indiğini ve askeri teçhizat, hava savunma füzeleri, lojistik malzemeler ve 25 asker taşıdığını dile getirdi.

Aynı günün erken saatlerinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail'i desteklemek için Orta Doğu'ya daha fazla kuvvet konuşlandırılmasını denetleyeceğini açıklamıştı, ancak ek birliklerin tam sayısı henüz belirlenmemişti.