Reuters: İsrail, gergin bir şekilde saldırıyı bekliyor

08 Ağustos 2024

İsrail rejiminin, Hizbullah ve İran’dan gelecek saldırılar için yüksek alarma geçtiği kaydedildi.

YDH- Reuters haber ajansı, İsrail’deki savunma hazırlıklarına dikkat çekerek, Siyonist rejimin, Hizbullah ve İran’dan gelecek saldırı korkusu nedeniyle yüksek alarma geçtiğini belirtti.

Haber ajansı, bu hazırlıklar çerçevesinde İsrail ambulans servislerinin yeraltında güçlendirilmiş bir merkezde kan stokları bulundurduğunu bildirdi.

Ayrıca, fabrikaların tehlikeli maddeleri taşımaya başladığını ve belediyelerin, bomba sığınaklarını ve su kaynaklarını kontrol ettiğini aktardı.

İsrail’in Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana zaten çeşitli güvenlik önlemleri aldığını kaydeden Reuters, İsrail’in Hizbullah ile devam eden sınırlı çatışmaların, topyekün bir bölgesel savaşa dönüşme tehdidi oluşturmasıyla birlikte, savunma aciliyetini son 10 gün içinde keskin bir şekilde artırdığını vurguladı.

Habere göre, İsrail artık Direniş Ekseni'ne karşı çok cepheli bir savaş tehdidiyle karşı karşıya.

İsrail ordusunun da yüksek alarmda olduğu ve yakın zamanda ülke çapındaki hava saldırı sirenini ve acil uyarı sistemini savunmasız bölgelerdeki sakinler için gerçek zamanlı mesaj bildirimleri içerecek şekilde yükselttiği kaydedildi. Yerleşim birimleri konseyleri de sakinleri zorunlu olmayan faaliyetleri sınırlamaya, korunan alanların yakınında kalmaya ve kalabalık yerlerden kaçınmaya çağırdı.

Hayfa şehrinin Acil Durum Hizmetleri Müdürü Yair Zilberman'a göre, bomba sığınakları, bir saldırı sırasında uzaktan kilitlerinin açılmasını sağlayan dijital sistemlerle donatıldı. Bu sığınakların aynı zamanda jeneratörlerle donatıldığını belirten Zilberman, gerek duyulur diye birkaç yeraltı otoparkının, binlerce kişiyi barındıracak yeterli alana sahip geçici sığınak olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

Doğu Akdeniz'in en büyük rafinerilerinden biri olan Hayfa'da faaliyet gösteren Bazan Grubu, Reuters'a şunları söyledi: “Enerji güvenliğini ve ekonomiye yakıt tedarikinin sürekliliğini sağlamak için çalışıyoruz.”

Yetkililerin ayrıca finansal sistemleri zorlayabilecek ve koordineli yanıt önlemleri gerektirebilecek bir senaryo olan toplu nakit çekimleri olasılığına hazırlık yaptığı belirtildi. İsrail Bankası’ndan yapılan açıklamada “Bankacılık sistemindeki banknot ve madeni para stoğu, her görünür tahmine göre yeterli olacak” denildi.