Politico: Dünyadaki hiçbir Demir Kubbe Hizbullah için yeterli değil

09 Ağustos 2024

Politico, İsrail işgal güçlerinin yeterli hava savunma sistemine sahip olmadığı için Hizbullah'ın cephaneliğiyle başa çıkamayacağının altını çiziyor.

YDH- El-Meyadin'in Politico'dan aktardığı habere göre, İsrail işgali kritik bir mühimmat sıkıntısıyla boğuşuyor.

Politico'ya göre, İsrail rejimi, komşu Arap ülkelerinin işgaline eskisi gibi destek verip vermeyeceğine dair endişelerin ortasında kalırken İran ve Hizbullah'tan gelmesi beklenen büyük bir saldırıyı püskürtme kabiliyeti konusunda şüpheler uyanmasına neden oldu.

Tahran, Gerçek Söz Operasyonu'nda, İsrail'in yardımına koşan Arap ülkelerini bu sefer yoluna çıkmamaları konusunda uyardı.

Demir Kubbeler yeterli değil

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Füze Savunma Projesi Direktörü Tom Karako, İsrail'in savunma sistemlerinin zorlandığını vurguladı.

İsrail'in Demir Kubbe önleyicilerinin halihazırda tükenmekte olduğu göz önüne alındığında, İran ve "vekillerinin" "belirli bir yerde ve belirli bir zamanda belirli bir savunma sistemini alt edebileceğini" belirtti.

Karako şu açıklamayı yaptı:

"Demir Kubbe'lerin envanter kapasitesi bu kadar. Dünyada 100 bin roketle başa çıkabilecek kadar Demir Kubbe yok. Bu Demir Kubbe'nin ya da başka bir sistemin hatası değil. Sadece basit bir aritmetik,"

Netanyahu gerilimi tırmandırma peşinde

 İngiliz Gizli İstihbarat Servisi MI6'nın eski başkanı ve İngiltere'nin BM Büyükelçisi John Sawers'ın hafta başında Financial Times'a yaptığı açıklamaya göre, İsrail'in Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'yi Tahran'da ve Şukur'u Beyrut'ta öldürmesi Netanyahu'nun önceliklerini ve stratejisini ortaya koydu.

Sawer, İsrail Başbakanı'nın "bölgedeki gerilimi yatıştırmak yerine tırmandırdığını" belirtti.

Sawer, Haniye suikastının Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve Hamas'la esir değişimi anlaşmasıyla ilgilenmediğini de kanıtladığını belirterek, Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının "stratejisinde önemli bir yer tutmadığını", zira kendi güvenlik yetkilileri tarafından desteklenen çok sayıda anlaşmayı geri çevirdiğini söyledi.

İsrail'in karşı karşıya olduğu tehditler

Bloomberg, İran, Hizbullah ve Yemen'den gelebilecek yeni hava saldırılarına hazırlanan İsrail'in ve hava savunma sistemlerinin karşı karşıya olduğu tehditleri ele aldı. 

Haberde İsrail'in milyar dolarlık hava savunma sistemlerinin, özellikle Hizbullah ve Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin İsrail'in gelişmiş savunma sistemlerinden kaçmada füze ve roketlerden daha etkili olduğu kanıtlanan kamikaze insansız hava araçlarını giderek daha fazla kullanması nedeniyle test edilmekte olduğu vurgulanıyor.

Haberde ayrıca İran'ın önemli bir balistik ve seyir füzesi cephaneliğinin yanı sıra İsrail'in Nisan ortasında Şam'daki konsolosluğunu vurmasına misilleme olarak kullanıldığına inanılan düşük maliyetli insansız hava araçlarına da sahip olduğu belirtiliyor.

Hizbullah'la ilgili olarak Bloomberg, Lübnanlı grubun uzun menzilli ve hassas güdümlü tipler de dahil olmak üzere 150 bini aşan bir füze cephaneliğine sahip olduğunun düşünüldüğünü vurguluyor.

İsrail'in değerlendirmelerine göre bu füzeler potansiyel olarak İsrail'in derinliklerine ulaşarak büyük şehirleri ve askeri üsler, havaalanları, elektrik şebekeleri ve hastaneler gibi kritik altyapıları hedef alabilir.