ABD Gazze’deki soykırıma desteğini artırıyor

10 Ağustos 2024

Zeteo, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'e yapılan 262 milyon dolar değerindeki doğrudan satışla ilgili olarak Kongre'yi bilgilendirdiğini söyledi.

YDH- Zeteo'nun bildirdiğine göre, Gazze'de devam eden soykırım 11. ayına yaklaşırken ABD’nin İsrail'e binlerce mühimmat göndermeye hazırlanıyor.

Zeteo, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ayrıca, İsrail'e 262 milyon dolar değerinde 6.500 adet Müşterek Doğrudan Taarruz Mühimmatı (JDAM) satışını da Kongre'ye bildirdiğini sözlerine ekledi.

Mayıs ayında inceleme için ertelendiği bildirilen satışın şimdi onaylandığı bildirildi.

ABD yapımı bu mühimmatlar İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği bir dizi katliamda kullanılmış olup, bunlar arasında yakın zamanda zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı el-Mevasi çadır kentinin bombalanarak 90'dan fazla kişinin öldürülmesi ve yaklaşık 300 kişinin yaralanması da bulunmakta.

Ayrıca, CNN'in cuma günü konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Beyaz Saray, İsrail'in ABD yapımı silah ve askeri teçhizat satın alması için 3,5 milyar dolarlık fonu serbest bırakmaya karar verdi.

Dış politika uzmanı ve sivil haklar grubu MPower Action'ın siyasi direktörü Yasmine Taeb, Zeteo'ya yaptığı açıklamada, "Biden yönetiminin bugün İsrail'e serbest bırakılan 3,5 milyar dolarlık ödenekli askeri fonlara (FMF) ek olarak İsrail'e daha fazla saldırı silahı sağlamaya devam etmesi dehşet verici" dedi.

Taeb şöyle devam etti: "Milyonlarca Amerikalı İsrail'e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunuyor ve Demokrat Parti'nin yeni Başkan adayı olarak Kamala Harris'in Gazze konusunda yeni bir rota çizmesini bekliyor. Seçmenler ABD'nin kendi yasalarını uygulayacağına ve uluslararası insani hukuka uyacağına dair güvence istiyor ve bunu hak ediyor."

Bu fonun, Nisan ayında Kongre tarafından onaylanan 14.1 milyar dolarlık daha geniş kapsamlı bir dış askeri paketin parçası olduğu belirtildi.

Birçok silah ve sistemin teslimatı yıllar alırken, ek yardım paketinin Pentagon'un stoklarından çekebileceği ekipmanlar için de fon ayırarak daha hızlı teslimat yapılmasını sağladığı aktarıldı.