Reuters: İran'ın İsrail'e cevabını ancak ateşkes erteleyebilir

13 Ağustos 2024

Reuters ajansına konuşan kaynaklar, Direniş Ekseni'nin İsrail'e vereceği yanıtın ancak Gazze'de sağlanacak ateşkesle erteleneceği bilgisini verdi.

YDH - Reuters ajansına konuşan ismi belirtilmeyen üç üst düzey İranlı yetkiliye göre bu hafta yapılması beklenen görüşmelerde Gazze'de ateşkes sağlanamazsa İran, Hamas 'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'nin katledilmesinin ardından Siyonist rejime misilleme gerçekleştirebilir.

Kaynaklar, İran'ın Hizbullah gibi müttefikleriyle birlikte Gazze müzakerelerinin başarısız olması ya da İsrail'in Filistin direnişini oyaladığının ortaya çıkması halinde doğrudan saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Heniye, geçen ay Tahran'ı ziyareti sırasında suikast sonucu şehit edilmiş, ancak İsrail suikastı üstlenmemişti.

Buna karşılık ABD Donanması İsrail'e yardım için bölgeye savaş gemileri gönderdi.

Reuters'ın haberinede, "İran ölçülü bir yanıt belirlemek için Batılı ülkeler ve ABD ile yoğun görüşmeler yürütüyor. ABD ayrıca müttefiklerini İran'ı gerilimi düşürmeye ikna etmeye çağırıyor. Gazze'de ateşkes için görüşmelerin perşembe günü muhtemelen Mısır ya da Katar'da başlaması bekleniyor," denildi.

Kaynaklar, bu görüşmelerin başarılı olması halinde Heniye suikastına verilecek cevabın 'sembolik' olabileceğini öne sürdü, fakat ateşkes olmazsa ciddi bir misilleme yakın görünüyor.

İsrail ve Filistin direnişi, son dönemde birkaç tur görüşme gerçekleştirdi ancak nihai bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılamadı.