YDH- İsmail Heniye’nin oğlu Abdusselam Heniye, el-Meyadin televizyonuna verdiği röportajda babası hakkında açıklamalarda bulundu.
Heniye’nin Tahran’daki cenaze merasimine değinen Abdusselam Heniye farklı milletlerden, etnik kökenlerden ve mezheplerden milyonların toplandığı Tahran’daki cenaze merasimini, ümmetin birliğine ve Filistin davasının ümmet ve dünyanın özgür insanları tarafından sahiplendiğine dair bir mesaj olarak vurguladı.
İsmail Heniye’nin İran İslam Devrimi lideri Seyyid Ali Hamenei ile olan ilişkisine de değinen Abdusselam Heniye “İki lider arasında özel bir sevgi olduğunu ve son görüşmeye kadar tüm görüşmelerinde buna tanıklık ettiklerini” vurguladı.
Abdusselam Heniye, ümmeti Filistin'in kurtuluşu etrafında birleştirme çabasının, Heniye ile Ayetullah Hamenei arasındaki ilişkinin bir parçası olduğunu belirtti. Doğumundan şehadetine kadar şehit babasının hayatından bazı kesitleri paylaşan Heniye şöyle devam etti:
“Şehit İsmail Heniye, sağlam bir ilkeli duruşa sahipti ve aynı zamanda uzlaşmacı bir kişilik olarak farklı taraflar arasında yakınlaşma araçlarından birini temsil ediyordu. Siyasi bir makamda bulunmasının yanı sıra, halka yakın ve son derece mütevazıydı; evinin önünde oturur, gençlerle futbol oynar, başbakanlık görevini yürütürken bile evinde yaşlılarla otururdu.”
Abdusselam Heniye Hamas’ın kurucu lideri şehit Şeyh Ahmed Yasin’in, İsmail Heniye’yi sahip olduğu özellikler nedeniyle, onu kendisine en yakın kişi olarak seçtiğini belirtti. Heniye’nin, Şeyh Ahmed Yasin tarafından yetiştirildiğini söyleyen Abdusselam Heniye, Şeyh Ahmet Yasin’in Heniye’yi kendisinin, ailesinin, kampının ve ülkesinin bir evladı olarak gördüğünü belirterek, babasını siyasi zeka ve hitabet sahibi olduğunu söyledi.
Abdusselam Heniye ayrıca, İsmail Heniye’nin 1985 yılında Yahya Sinvar’ın liderliğinde kurulan Mecd Güvenlik Teşkilatı’nın kuruluşuna da iştirak ettiğini açıkladı. Heniye’nin siyasi geçmişinin yanı sıra güvenlik geçmişinin de olduğunu, 1989 yılında işgalciler tarafından tutuklandığında Heniye’nin Mecd teşkilatında görev yaptığını vurguladı.
Abdusselam Heniye, İsmail Heniye’nin yerine Hamas Siyasi Bürosu’nun başına geçen Yahya Sinvar ile olan ilişkisine de değinerek Heniye ile Sinvar’ın kardeşten de öte olduğunu vurguladı.
Heniye ile Sinvar arasında çok sır saklandığını belirten Abdüsselam Heniye, Yahya Sinvar’ın ailesine, “Eğer birini sevmemden dolayı beni kıskanacaksanız, kardeşim İsmail Heniye’ye olan sevgimden dolayı kıskanın” dediğini aktardı.
Heniye ve Sinvar’ı birleştiren şeyin Gazze İslam Üniversitesi’ndeki gençlik hayatı olduğunu ve öğrenci konseyinde birlikte olduklarını söyleyen Abdusselam Heniye, “Daha sonra Mecd teşkilatında ve ardından gözaltında birlikteydiler, ancak daha sonra gözaltında ayrıldılar” ifadelerini kullandı.
Abdusselam Heniye, Heniye’nin başbakan olduğu dönemde İsrail’le yapılan Özgürlere Vefa Anlaşması ile Yahya Sinvar’ın işgal hapishanelerinden çıkarıldığını, böylece iki şahsiyetin tekrardan kavuştuklarını belirtti. Abdusselam Heniye, babasının el-Fetih’le, özellikle de merhum Yaser Arafat’la olan ilişkisine değinerek, aralarındaki ilişkinin özel olduğunu vurguladı.
Yaser Arafat’ın Heniye’yi tarzı ve siyaseti nedeniyle sevdiğini belirten Abdusselam Heniye, Heniye’nin 1995 ve 1996 yıllarında yasama meclisine ve yönetime girme vizyonuna sahip olduğunu söyledi.
Abdusselam Heniye “Hamas’ta bu konuda ortak bir karar olmadığı için, hareketi çevreleyen koşullar ve bunun içte ve dıştaki sonuçları göz önüne alındığında, şehit lider hareketin birliğini kendisinin ve kendi vizyonunun önüne koydu” ifadelerini kullandı. Abdusselam Heniye, Hamas’ın 2005 yılında, babasının 10 yıl önce ortaya koyduğu vizyonun tamamını benimsediğini sözlerine ekledi.
Babasının aile içindeki durumuna da değinen Abdusselam, İsmail Heniye’nin çocukları için sadece bir baba değil, bir arkadaş, bir kardeş ve bir dost olduğunu vurgulayarak, “Aile efradına emir ve yasak diliyle değil, dostluk ve sevgi diliyle yaklaşırdı” ifadelerini kullandı.
Abdusselam Heniye, sürekli mütebessim ve insanlara yardım etmekten mutluluk duyan İsmail Heniye’nin, hayal kırıklığı yaratan durumlar ve mübarek Mescid-i Aksa’ya yapılan saygısızlık karşısında öfkelendiğini söyledi.
Özellikle Aksa Tufanı’nda Gazze’ye yönelik vahşi katliamlar karşısında uluslararası ve Arap rejimlerinin sessizliğinin babasını çok üzdüğünü ifade eden Heniye, babasının her zaman şehitliği hissettiğini ve her an bu dünyadan ayrılacağını bildiğini kaydederek, daha önce dört suikast girişimine maruz kaldığını vurguladı.
Babası İsmail Heniye’nin son vasiyetinin dile getiren Abdusselam Heniye, “Onun, evlatlarına tek vasiyeti insanlara olan sevgilerini ve insanlara yardım etmeyi sürdürme; halkımızın, komşularımızın ve akrabalarımızın birliğini koruma, tüm Filistinli halkımızla kardeşlik ve insani ilişkilerimizi devam ettirmeydi” ifadelerini kulandı.