YDH- The Cradle'da yayımlanan habere göre, İsrail hükümeti 14 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'da Beytüllahim yakınlarındaki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yeni bir yerleşim yerinin belediye sınırlarını resmen onayladı.
Siyonist rejimin aşırı milliyetçi Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ofisinin “çalışmalarını tamamladığını ve işgal altındaki Kudüs'ün güneyinde bir yerleşim bloğu olan Gush Etzion'daki yeni Nahal Heletz yerleşimi için bir plan yayınladığını” söyledi.
Kendisi de yasadışı bir yerleşimde yaşayan Smotrich, X’teki paylaşımında şunları söyledi: “İsrail ve Siyonizm karşıtı hiçbir karar, yerleşimlerin gelişimini durduramayacaktır. Sahada gerçekler yaratarak tehlikeli bir Filistin devleti kurma projesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu benim hayatımın misyonu ve bunu elimden geldiğince sürdüreceğim.”
İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki tüm yerleşimleri, planlama izni olup olmadığına bakılmaksızın uluslararası hukuka göre yasadışı kabul edilmektedir.
‘İsrail Sivil İdaresi’, yeni Nahal Heletz yerleşiminin kurulması için 602 dönümlük (3,7 kilometre) bir mavi hat (idarenin hangi arazilerin özel hangilerinin özel olmadığından emin olduğu bir arazi inceleme süreci) yayınladı.
İsrailli yerleşim karşıtı grup Peace Now'a göre, yeni yerleşimin kurulması planlanan alan UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Örgütten yapılan açıklamada, “Smotrich, İsrail'in imzaladığı UNESCO Sözleşmesi’ni hiçe sayarak fiili ilhakı teşvik etmeye devam ediyor ve bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz” denildi.
Peace Now, Smotrich’in “Sahada gerçekler yaratarak tehlikeli bir Filistin devleti yaratma projesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” sözlerine de göndermede bulunarak, ‘Sivil İdare'nin hareketini “binlerce yıllık insan faaliyetinin kanıtı olan antik terasları ve sofistike sulama sistemleriyle ünlü” bir bölgeye “toptan saldır” olarak nitelendirdi.
Peace Now açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu eylemler sadece Filistinlilerin yaşam alanlarını parçalamakla ve büyük toplulukları doğal ve kültürel miraslarından mahrum bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlık için en yüksek kültürel değere sahip olduğu düşünülen bir alan için de yakın bir tehdit oluşturuyor.”
İşgal altındaki Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da yaklaşık 700 bin İsrailli “yerleşimcinin” yaşadığı bildirildi.