Filistin direnişi: Müzakereler bir Amerikan komplosuna dönüşmemeli

15 Ağustos 2024

El-Fetih ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden (FHKC) yetkililer Gazze'ye yönelik savaş ve Doha müzakereleri hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

YDH- El-Fetih hareketi Merkez Komite üyesi Abbas Zeki, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun “Amerikalılardan Gazze'ye yönelik savaşın istediği zaman devam etmesine yeşil ışık yakan bir belge aldığını” açıkladı.

El-Meyadin'e yaptığı açıklamada Zeki, müzakerelerin “Batı'nın bölgede uyguladığı bir Amerikan komplosu” olmamasını sağlamanın Katar ve Mısır'ın görevi olduğunu söyledi.

Yetkili, ABD yönetiminde “bölgedeki Siyonist dönemin direnişin iradesinden önce sona erdiğini anlamak istemeyen” bir grup olduğunu da vurgulayarak, Amerikalıların Netanyahu sorununu çözmesi ve büyük ülkelerin Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek için bir çözüm bulması gerektiğini sözlerine ekledi.

İsrail'in Filistinlilerin haklarını ortadan kaldırma planının 7 Ekim'den önce de açık olduğunu belirten Zeki, Filistin davasının yeni bir dünya kurulurken evrensel hale geldiğini kaydetti.

“Netanyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor”

Lübnan'daki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Bürosu Üyesi Mervan Abdulal ise el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, Hamas'ın bugünkü müzakerelerde anlaşmanın yeniden tasarlanmasıyla ilgilenmediğini söyledi.

Ayrıca Netanyahu'nun “çatışmayı İran'a doğru yönlendirdiğini ve bölgeyi savaşa sürüklediğini” vurguladı.

Abdulal, İsrail'in varoluşsal tehditlerle yönetilen bir savaşa girdiğini ve bölgenin savaşın genişlemesi riskiyle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.

Abdulal, “Destek cephelerindeki tırmanış topyekûn bir savaşa yol açmayacaktır” dedi.

Son olarak “Filistin mücadelesinin yeniden stratejik olarak belirlenmesi ve vizyon eksikliğinden kaynaklanan bölünmüşlüğün sona erdirilmesi” çağrısında bulunan Abdulal, “Filistin halkını özgürleştirmek için bir savaşla karşı karşıyayız ve siyasi söylem bu gerçeklikten hareket etmelidir” dedi.

Netanyahu'nun ilaveleri Hamas ile nihai anlaşmayı engelliyor

ABD'li ve diğer ülkelerden yetkililerin NBC News'e yaptığı açıklamaya göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin direnişi ile ateşkes için arabuluculuk görüşmelerini engelleyen koşullara yenilerini ekledi.

Amerikan yayın kuruluşu tarafından elde edilen bilgiler, aralarında Hamas'ın da bulunduğu Filistin direniş gruplarının, Netanyahu'nun ateşkesten kaçınmak ve Gazze'deki savaşı uzatmak için elinden geleni yaptığını açıklayan çok sayıda açıklamasını doğruluyor.

Yetkililer, daha önce önerilen anlaşmaların tüm yapısını değiştiren ek maddelerin yanı sıra İsrail rejiminin, Filistinli üst düzey müzakereci ve Hamas liderini İsmail Heniye'yi İran'ın başkenti Tahran'da öldürerek tüm bölgeyi yüksek bir gerilim ortamına sürüklediğini belirttiler.

Son görüşmelerin ardından el-Meyadin'e konuşan Filistin direnişi liderlerinin bildirdiğine göre, İsrail müzakere ekibine, İsrailli esirlere karşılık bir dizi Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasına kısıtlamalar getirecek, ateşkes dönemlerinde Gazze Şeridi'nde İsrail işgal güçlerinin kontrol noktaları kurmasına izin verecek ve İsrail'in Philadelphia Ekseni ve Refah sınır kapısındaki işgalini sürdürecek maddeler ekleme talimatı verildi.

İsrail müzakere ekibiyle bir anlaşmanın ana hatları üzerinde mutabık kalındığında, bu bilgiler Netanyahu'ya gönderilecek ve Netanyahu da NBC News'in aktardığı Ortadoğulu bir yetkiliye göre, “daha sonra hedefleri değiştirecek ve yeni koşullar önerecek.”