İşgal Savunma Bakanlığı: Ayda en az bin asker yaralanıyor

15 Ağustos 2024

İsrail Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi, Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalar sonucunda İsrail işgal ordusu askerlerinin maruz kaldığı uzuv yaralanmaları ve psikolojik krizlere ilişkin yeni rakamları açıkladı.

YDH- İsrail Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi'nin bildirdiği rakamlar, bu dairenin savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu saflarından 10 binden fazla yaralıyı kabul ettiğini ortaya koydu.

Rehabilitasyon Dairesi, 7 Ekim'de meydana gelen olaylarda ve Gazze Şeridi'nde devam eden savaş süresince şu ana kadar 10.056 yaralı kabul ettiğini bildirirken, bu dairenin Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalar nedeniyle her ay 1000'den fazla yeni yaralı ile ilgilendiği vurguladı.

Edinilen bilgiye göre, yaralı askerlerin yüzde 37'si uzuv yaralanmasına maruz kalmış. Gelenlerin yüzde 68'i yedek asker, yüzde 51'i 18-30 yaş arası ve yüzde 31'i 30-40 yaş arası olmak üzere çoğu genç erkeklerden oluşuyor.

Yine söz konusu dairenin bildirdiğine göre, 192'si kafa yaralanması, 168'i göz yaralanması, 690'ı omurga yaralanması ve 50 ampütasyon olmak üzere 3.700'den fazla yaralı insan, uzuv yaralanmaları nedeniyle tedavi ediliyor.

Bu sayıların, bu bölümde tedavi edilen önceki savaşlardan kalan yaklaşık 530 yaralıya ek olduğu belirtildi.

Savunma Bakanlığı verilerine göre, yaralıların yüzde 35'i psikolojik kriz ya da travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşamakta.

Tüm yaralı askerlerin yaklaşık yüzde 28'i (yaklaşık 2.800) “ana yaralanmaları” olan psikolojik çatışma belirtileri göstermekte. Verilere göre, yaralıların çektiği acılar “çoğunlukla anksiyete, travma sonrası depresyon, uyum güçlükleri ve iletişim güçlükleri.”

İsrail Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi, 2030 yılına kadar yaklaşık 100.000 kişinin tedavi edileceğini ve bunların “en az yarısının travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olacağını” tahmin ediyor.

Bölüm başkan yardımcısı Sarit Kidron daha önce yaptığı bir açıklamada, “Yaralı askerler arasında psikolojik yaralanmalar önemli, çünkü büyük zorluklar yaşıyorlar ve korkumuz, durumu kötüleşen yaralıları bulamayacağımızdır” demişti.

İsrail ordusu Engelliler Örgütü Başkanı Aidan Kleiman da “hükümetin ordudaki yaralılarla ilgilenme konusunda büyük bir beceriksizlik gösterdiğini ve bu beceriksizliğin suç teşkil ettiğini, zira hükümetin yaralıların durumunu iyileştirmek için hiçbir şey yapmadığını” belirtti.