İsrail, İran ve Hizbullah'ın deniz ablukasıyla karşı karşıya

15 Ağustos 2024

İsrail medyası, genel kargo gemilerinin %40'ının, ablukanın getirdiği yüksek risk ve maliyetler nedeniyle artık İsrail'e doğru yelken açmayı reddettiğini duyurdu.

YDH- İsrail haber kuruluşu Walla'da yer alan habere göre İsrail, İran ve Hizbullah tarafından uygulanan fiili bir deniz ablukasından muzdarip.

“Herhangi bir füze saldırısından önce” yürürlüğe giren bu ablukanın şimdiden İsrail'in kilit limanlarında ciddi operasyonel felce neden olduğu bildirildi.

Uzmanlar devam eden savaşın tırmanması halinde durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyarıyor.

Stratejik bir hamle: Füzesiz abluka

Haberde bu ablukanın, Hizbullah komutanı Fuat Şukur'un Beyrut'un güney banliyölerinde ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'nin Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin beklenen tepkilerin öngörüldüğü bir zamanda, İran ve Hizbullah tarafından stratejik bir şekilde nasıl önleyici bir tedbir olarak uygulandığı detaylandırılıyor.

Hiçbir füze atılmamasına rağmen, ablukanın İsrail'in deniz ticaret yollarını etkili bir şekilde felce uğrattığı dile getiriliyor.

Eilat limanı kasım ayından bu yana, Yemen'in Kızıldeniz'de devam eden operasyonları nedeniyle çalışmamakta.

Sonuç olarak, Eilat'a yönelik sevkiyatlar Hayfa ve Aşdod limanlarına yönlendirildi. Ancak sigorta maliyetlerinin hızla yükselmesi ve armatörlerin bu limanlara gemi gönderme konusunda giderek daha isteksiz hale gelmesiyle kriz derinleşiyor.