Gazze'deki kayıplar resmi rakamlardan fazla

16 Ağustos 2024

Guardian gazetesi, Gazze'deki can kayıplarının açıklanan rakam olan 40 binden daha fazla olabileceğini yazdı.

YDH - İngiliz Guardian gazetesi, Siyonist rejimin soykırım harekatını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde enkaz altındaki anlatılmamış dehşetleri ve 40 bini aşan can kaybının daha fazla olabileceğini gündeme getirdi.

Gazetede yer alan makalede, "Kurbanların çoğu sivillerden oluşuyor ve Gazze'nin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor. Ancak bu rakam, yıkılan binaların altında mahsur kalan pek çok kişiyi kapsamıyor," denildi.

Sahra hastaneleri müdürü Dr. Mervan el-Hams, gazeteye verdiği demeçte kurtarma çalışmaları için kaynak yetersizliği nedeniyle 10 bin kurbanın hala gömülü olabileceğini belirtti.

El-Hams, "Kayıp olan ya da enkaz altında olduğu bilinen kişilerin ölüler listesine dahil edilmesi için yeni prosedürler deneniyor, ancak henüz onaylanmadı," diye konuştu.

Savaşın bilançosu bombalamaların ötesine uzanıyor; tehcir, açlık ve çöken sağlık sistemi sayısız ölüme yol açtı.

Gazeteye konuşan Gazzeli Ranya Ebu Samra'nın babası Adnan, aşırı kalabalık hastanelerden defalarca geri çevrildikten sonra göğüs enfeksiyonundan öldü.

Onun gibi diğerlerinin ölümleri çatışmanın dolaylı etkilerinden kaynaklandığı için savaşta hayatını kaybedenler arasında sayılmıyor.

İsrail rejimi Hamas'ın Gazze'deki sağlık yetkilileri üzerindeki kontrolünü gerekçe göstererek ölü sayısına itiraz ediyor.

Fakat Birlemiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlar bu rakamları tarihsel olarak güvenilir buluyor.

Şimdiye kadar çoğunluğu çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gazeteciler ve sağlık personeli dahil olmak üzere sivillerden oluşan 32 binden fazla kurban tespit edildi.

Son aylarda kayıpların ivmesinde hafif bir azalma olmasına rağmen, çatışma daha önce görülmemiş derecede ölümcül olmaya devam ediyor.