Doha'da gelecek hafta anlaşma bekleniyor

17 Ağustos 2024

Doha'daki son tur esir takası müzakereleri sona ererken, arabulucular 'iyimser' açıklamalar yaptı.

YDH - İsrail'in soykırım harekatını sürdürdüğü Gazze'de ateşkes ve esir takası için Katar'ın başkenti Doha'da başlayan müzakereler cuma günü iki günlük ilerlemenin ardından durakladı, arabulucular taraflar arasında kalan boşlukları kapatmak için revize edilmiş bir teklif sunarak umutlu bir ton kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, daha yapılması gereken işler olduğunu ancak müzakerecilerin bir anlaşmaya her zamankinden daha yakın olduklarını söyledi.

Gazze'den atılan roketlerin ardından yeni tahliye emirleri çıkaran ve güvenli bölgenin sınırlarını daraltan işgal ordusu, ateşkes çabalarını baltalayabilecek eylemlerden kaçınılması yönündeki çağrılara rağmen yeni saldırılara hazırlanıyor.

İsrailli müzakereciler ile ABD, Mısır ve Katar'dan arabulucular arasında perşembe günü Doha'da başlayan ve Cuma günü de devam eden görüşmelerle ilgili olarak arabulucu üç ülke tarafından yapılan ortak açıklamada zirvenin yapıcı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, müzakerecilerin önümüzdeki hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varmak üzere Kahire'de yeniden bir araya geleceği belirtildi.

Biden görüşmelerin sona ermesinin ardından cuma günü Beyaz Saray'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bir anlaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız," dedi.

Ateşkesin üç gün öncesine göre 'çok çok daha yakın' olduğunu kaydeden Biden, "Elimize bir şeyler geçebilir. Ama henüz o noktada değiliz," ifadelerini kullandı.

Kanal 12'ye konuşan İsrailli bir yetkili Doha'daki heyetin cuma günü geç saatlerde döneceğini ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun önümüzdeki hafta başında bölgeye gitmesi planlanan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile pazartesi günü görüşmesinin beklendiğini bildirdi.

Kanalın haberine göre İsrail heyetinin üyeleri pazar günü Kahire'ye giderek zirve öncesinde kalan sorunları çözmeye çalışacak.

İsrail heyetinde Mossad Başkanı David Barnea, Şin Bet Başkanı Ronen Bar ve İsrail ordusundan General Nitzan Alon yer aldı.

Beyaz Saray ise CIA Direktörü Bill Burns ve ABD'nin Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ü gönderdi. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman es-Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil de görüşmelere katıldı.