İran: İsrail'i silahlandıran ABD 'tarafsız arabulucu' olamaz

17 Ağustos 2024

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Keni, İsrail'i silahlandıran ABD'nin Doha'da 'tarafsız arabulucu' olarak pazarlanmasındaki sahtekarlığa dikkat çekti.

YDH - Katar'da devam etmekte olan Gazze müzakereleri sırasında İran, Siyonist rejim ve onun başlıca müttefiki ABD'nin 'aldatma ve sahtekârlığı' konusunda bir uyarıda bulundu.

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakır Keni, cuma günü Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman es-Sani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Keni, Katar Başbakanı ile 'Siyonistlerin Gazze'deki soykırımını durdurmaya yönelik görüşmelerin ikinci gününde yaşanan gelişmeleri' konuştuklarını belirtti.

Yetkili, "Siyonistlerin Gazze'deki saldırganlığına ve cani doğasına atıfta bulunarak, Tel Aviv'i yöneten suç çetesinin ve onların en önemli destekçisi ABD'nin müzakere masasındaki hilekârlığı ve sahtekârlığı konusunda uyarıda bulundum," dedi.

Siyonist rejimi silahlandıran ABD'nin 'tarafsız bir arabulucu değil, bir suç ortağı' olduğunu vurgulayan Keni, "Bu nedenle Siyonist saldırganları Gazze'deki cinayet ve suçları durdurmaya zorlamak için tüm kapasitelerin kullanılmasını vurguladım," ifadelerini kullandı.

Zaman kazanma amaçlı komplo

Diğer yandan Doha'daki müzakereler hakkında bilgi sahibi olan üst düzey İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin anlaşma konusunda iyimser olduğunu doğruladı.

İbranice yayın yapan Walla'ya konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, Biden'ın amacının önümüzdeki hafta sonuna kadar anlaşmaya varmak ve aynı zamanda İran ve Hizbullah'ı İsrail'e saldırmaktan caydırmak olduğunu dile getirdi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, yeni teklifin tarafların son altı haftadır tartıştığı kalan boşlukların neredeyse tamamını kapattığını iddia ederek görüşmelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve esir takası anlaşmasına ilişkin kalan tüm konularda boşlukların daraldığını savundu.

Yetkili, "İranlılar Katarlılarla yaptıkları görüşmelerde Gazze'de ateşkes ve bölgede gerilimin azaltılmasını istediklerini söylediler. Şimdi ciddi olduklarını gösterme ve önümüzdeki hafta bunun gerçekleşmesi için harekete geçme şansları var," dedi.

Yeni teklifin kapattığı boşluklardan biri de rehinelerin hangi sırayla serbest bırakılacağı ve karşılığında serbest bırakılacak Filistinli tutsakların listesi.

Jerusalem Post'a konuşan Amerikalı bir yetkili anlaşmanın 'rahatsız edici' kısımları olduğunu belirterek Filistinli tutsakların Gazze'deki esirlerle takas edilmesinin 'zor' bir unsur olduğunu belirtti. 

Doha'daki zirvenin cuma günü sona ermesinden kısa bir süre sonra Başkan Biden, arabuluculuk önerisini ve önümüzdeki günlere ilişkin planı görüşmek üzere Katar Emiri ve Mısır Cumhurbaşkanı'nı aradı.

Amerikalı bir yetkili, "Üç lider arasında bu sürecin artık bir son noktaya geldiği konusunda fikir birliği vardı," bilgisini verdi.

Yetkili, anlaşmanın mükemmel olmadığını kabul etmekle birlikte esirleri Gazze'den çıkaracak, bölge sakinlerini rahatlatacak ve bölgesel bir savaş riskini azaltacak şu an için mümkün olan en iyi anlaşma olduğunu öne sürdü.

Amerikalı yetkili, "Eğer aylarca müzakere etmeye devam eder ve mükemmel bir anlaşma yapmaya ya da taştaki son damla kanı almaya çalışırsak, kurtaracak esir kalmaması riskiyle karşı karşıya kalırız," yorumunu yaptı.