Politico: Esir takası anlaşması çöküşün eşiğinde

21 Ağustos 2024

Politico dergisi, Gazze'de ateşkes ve esir takası için yürütülen müzakerelerin çökme noktasına geldiğini yazdı.

YDH - Politico dergisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın salı günü Orta Doğu turunu tamamlamasının ardından, Başkan joe Biden yönetiminin kamuoyuna sunduğundan çok daha ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu yazdı.

Haberde bir kaynak, "(Hamas'ın siyasi büro başkanı Yahya) Sinvar'ın bu anlaşmayı isteyip istemediğini bilmiyoruz," iddiasında bulundu.

Kaynak, "Ancak eğer bir anlaşmaya varamazsak, İran'ın devreye girmesi ve bunun topyekun bir savaşa dönüşmesi ihtimali var," dedi.

Kaynaklar, mevcut teklifin bugüne kadar sunulan 'en güçlü anlaşma' olduğunu, zira hem Hamas hem de İsrail'in taleplerini karşılayan şartlar içerdiğini iddia etti.

Önümüzdeki günlerde Kahire'de müzakerelerin yeniden başlaması bekleniyor. Beyaz Saray, hafta sonuna kadar Kahire'deki zirvenin devam etmesini umuyor, ancak bu gerçekleşmeyebilir.

Aynı zamanda Kahire, Gazze-Mısır sınırındaki Selahaddin Koridoru boyunca İsrail'in varlığını kabul etmeme konusunda kararlılığını sürdürüyor.

Bu arada bir başka İsrailli kaynak, Hamas’ın anlaşmaya varmak için yeterli çabayı göstermediğini iddia ederek görüşmelerin planlandığı şekilde devam ettiğini belirtti.

Kaynağa göre, Hamas sadece İsrail'in taleplerinde ısrarcı olduğunda müzakerelerde esneklik gösteriyor.

Daha önce Hamas, Biden ve Blinken'in direnişin Gazze'de ateşkes anlaşmasından geri adım attığı söylemlerine verdiği yanıtta, "Bu beyanlar, Amerika'nın Siyonist işgale yönelik mutlak önyargısı, Gazze Şeridi'ndeki savunmasız sivillere dönük saldırganlık ve imha savaşına tam ortaklığı ve ulusal davamızı tasfiye etme teşebbüsleri çerçevesinde gelmektedir," vurgusunu yapmıştı.

Katarlı el-Arabi el-Cedid gazetesinde yer alan habere göre, el-Fetih Hareketi Genel Sekreteri Cibril Racub, Refah sınır kapısının idaresi konusunda Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunacak.