YDH - Nisan ayından haziran ayına kadar İsrail ekonomisi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 38 üyesi arasında en keskin yavaşlamayı yaşadı. Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar rejimin mali istikrarına zarar verdi.
OECD'ye göre İsrail ekonomisinin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,1 iken ikinci çeyrekte sadece yüzde 0,3'e düştü.
Buna karşılık, OECD'nin kolektif GSYİH'si ikinci çeyrekte bir önceki çeyrekteki büyüme oranıyla tutarlı olarak yüzde 0,5 büyüdü. Bu arada ABD ekonomisi daha güçlü bir büyüme göstererek ilk çeyrekteki yüzde 0,4'lük büyüme oranını ikinci çeyrekte yüzde 0,7'ye yükseltti.
Bu ekonomik zorluklar ışığında OECD, İsrail ekonomisi için büyüme tahminini düşürerek 2024 yılı için yüzde 3,3'ten yüzde 1,9'a indirdi.
2025 yılında ise yüzde 4,6'lık bir büyüme bekleniyor. İsrail Merkez Bankası da 2024 büyüme tahminini yüzde 1,5'e düşürürken, Maliye Bakanlığı bu yıl yüzde 1,9 büyüme öngörüyor.
ABD'li yatırım şirketi JPMorgan Chase, hayal kırıklığı yaratan makroekonomik göstergeleri gerekçe göstererek İsrail rejiminin ekonomisine ilişkin büyüme tahminini hem bu yıl hem de 2025 yılı için düşürdü.
'İsrail: Büyüme ve Enflasyon Verileri Çok İyi Değil' başlıklı raporunda JPMorgan, İsrail ekonomisi için 2024 büyüme tahminini yüzde 1,6'dan yüzde 1,4’e revize ederken, 2025 tahminini de yüzde 4,5‘ten yüzde 4,4’e düşürdü.
Bu revize rakamlar, İsrail Merkez Bankası'nın 2024 yılı için yüzde 1,5 olan büyüme tahmininden daha düşük.
JPMorgan analisti Anatoliy Shal, raporda, ikinci çeyrekte yıllık bazda sadece yüzde 1,2'lik büyüme oranının beklentilerin kayda değer ölçüde altında kaldığını ve daha önceki yüzde 5,8'lik tahminin gerisinde kaldığını vurguladı.
Shal, “İlk çeyreğe kıyasla ivme kaybı yüksek frekanslı verilerde açıkça görülüyordu, ancak bunun boyutu kesinlikle bir sürprizdi," dedi. Shal, ekonomik gerilemeye katkıda bulunan başlıca faktörler olarak azalan ticari yatırımları ve ihracatta devam eden düşüşü gösterdi.
İsrail Merkezi İstatistik Bürosu tarafından geçen hafta açıklanan ön verilere göre, kişi başına düşen GSYİH ikinci çeyrekte yüzde 0,4 oranında azalarak İsrail rejiminin karşı karşıya olduğu ekonomik krizi daha da belirginleştirdi.