YDH - Arabi Post gazetesi tarafından perşembe günü yayımlanan araştırmada, açık kaynaklı denizcilik verileri kullanılarak 19 geminin son üç aydaki hareketleri izlendi.
Bulgular, bu gemilerin öncelikle İsrail ve Mısır limanları arasında seyahat ettiğini gösterdi.
Habere göre, pek çok gemi İsrail'e ve İsrail'den mal taşımacılığı yaparken, bu 19 gemi özellikle İsrail ve Mısır limanlarını birbirine bağlayan rotalarla sınırlı kaldı.
Aynı zaman diliminde, diğer Arap ülkelerinden hiçbir geminin İsrail limanlarına yanaştığı kaydedilmedi.
Habere göre, Mısır limanları, Gazze'ye yaklaşık 29 kilometre mesafedeki Aşdod ve Hayfa gibi İsrail limanlarına yakınlıkları nedeniyle İsrail'e ve İsrail'den mal nakliyesi için son derece önemli.
Bu yakınlık nakliye maliyetlerinin ve dolayısıyla sevk edilen malların fiyatlarının düşmesine yardımcı oluyor.
Araştırma, İsrail'in Aşdod ve Hayfa limanları ile Mısır'ın Port Said, Ebu Kir, İskenderiye, Deheyla ve Damietta limanları dahil olmak üzere yedi limanın faaliyetlerine odaklandı.
İzlenen 19 gemi yedi konteyner gemisi, altı çimento taşıyıcı, beş genel yük gemisi ve bir dökme yük gemisinden oluşuyordu. Bu gemiler ağırlıklı olarak Panama, Liberya, İsrail, Mısır, Antigua ve Barbuda, Singapur ve Saint Kitts ve Nevis bayrakları altında faaliyet gösteriyordu ve Mısır, İsrail, Türkiye, Yunanistan, Singapur, Almanya ve Kıbrıs merkezli şirketlere aitti.
Öte yandan haberde, savaşın başlamasından bu yana Mısır-İsrail ticaretinde artış yaşandığına dikkat çekildi.
Ekim 2023'ten Temmuz 2024'e kadar Mısır'ın İsrail'e ihracatı 170,1 milyon dolara ulaşırken, bu rakam önceki iki yılın aynı döneminde 162,8 milyon dolardı.
İsrail'den yapılan ithalat ise yaklaşık üç kat artarak 2022 ve 2023'ün ilgili aylarında 106,8 milyon dolardan 331,6 milyon dolara yükseldi.