İsrail basını: Topyekun savaş riski yakın

25 Ağustos 2024

Maariv gazetesine yazan İsrailli güvenlik uzmanı, Hizbullah ile 'topyekun bir savaşa' karşı uyarı yaptı.

YDH - İsrail ve Hizbullah arasında yükselen gerilim, Siyonist rejimin uzman çevrelerinde daha geniş çaplı bir çatışma ihtimaline dair endişelere yol açtı.

Direnişin Tel Aviv'e yönelen füzeleri, çatışmada potansiyel bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu hamle kuzey sahasında tehlikeli bir tırmanışa işaret etmekte ve kırılgan güvenlik durumunun altını çizdi.

İsrail'in başlıca müttefiki olan ABD yönetimi, yaklaşan seçimler de dahil olmak üzere, uluslararası konulardaki tutumunu etkileyebilecek iç siyasi baskılarla karşı karşıya.

İsrail iç güvenlik teşkilatında eski bir üst düzey yetkili olan ve şu anda Misgav Ulusal Güvenlik Enstitüsü'nde çalışan Moşe Poziylov'a göre, ABD'nin tereddütsüz desteği Hizbullah ve diğer bölgesel aktörlere 'caydırıcı bir mesaj' gönderebilir.

Poziylov'a göre aktif desteğin olmaması, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için İsrail üzerindeki diplomatik baskıyı artırabilir.

Maariv gazetesinde yer alan makalesinde Poziylov, NATO güçlerinin bölgedeki varlığının özellikle de Amerikan askeri varlığının artmasının, Hizbullah'ı 'caydırabileceğini' ancak Hizbullah'ın zamanın kendi tarafında olmadığını algılaması halinde eylem için bir katalizör görevi de görebileceğini belirtti.

Poziylov'a göre uluslararası varlık Hizbullah'ın operasyonlarını zorlaştırırken, direniş İran'ın desteğinin ve İsrail'deki iç siyasi zayıflıkların bir saldırı başlatmak için fırsat sağlayabileceğine inanabilir.

"Mevcut senaryo, her iki tarafın da diğerinin tahammül sınırlarını test ettiği aşamalı bir çatışmadan ibaret," değerlendirmesini yapan Poziylov, Siyonist rejimin ABD ve NATO ile diplomatik koordinasyonu sürdürürken hedefli saldırı yaklaşımını devam ettirmesi halinde, çatışmanın topyekun bir savaşa dönüşmeme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

İsrail'in Lübnan içinde orantısız güçle karşılık vermesi, muhtemelen bir kara harekatının başlangıcı olarak bu durumu tırmandırabileceğini iddia eden Poziylov, mevcut ABD yönetiminin böyle bir tırmanışı önlemek için önümüzdeki ay mümkün olan 'tüm tedbirleri' alacağını da sözlerine ekledi.