Kahire görüşmelerinde ilerleme yok

26 Ağustos 2024

Filistin direnişi ve İsrail arasında Kahire'de yürütülen ateşkes ve esir takası müzakerelerinde ilerleme sağlanamadı.

YDH - Reuters'a konuşan Mısırlı güvenlik kaynakları, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların yanı sıra ABD'nin de Gazze'de 10 aydır devam eden çatışmayı çözmek için yoğun çaba sarf ettiğini, ancak iki tarafın da kritik konularda uzlaşmaya varamadığını söyledi.

Görüşmeler tıkanırken Hamas, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan İsrail'in merkezine doğru uzun menzilli bir roket fırlattı.

Rishon Lezion yerleşimi yakınlarındaki açık bir alana düşen roket alarmları harekete geçirdi ancak herhangi bir kayba yol açmadığı iddia edildi. Hamas saldırının Tel Aviv'i hedef aldığını bildirdi.

Müzakerelerdeki anlaşmazlıkların başında Siyonist rejimin Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan dar bir koridor olan Selahaddin Koridoru'nda varlığını sürdürme ısrarı geliyor.

Arabulucular hem Selahaddin hem de Netzarim koridorlarında İsrail güçlerinin varlığına çeşitli alternatifler önerdiler ancak hiçbiri her iki tarafça da kabul edilmedi.

İsrail ayrıca Hamas tarafından talep edilen bazı Filistinli tutsakların serbest bırakılmasına karşı çıktı.

Buna karşılık Hamas, İsrail'i askerlerini bu bölgelerden çekme taahhüdünden dönmekle ve Gazze'nin kuzeyine dönerken Filistinlilerin silah taramasından geçirilmesi gibi yeni koşullar getirmekle suçladı.

El-Aksa televizyonuna konuşan Hamas yetkilisi Usame Hamdan, daha önce üzerinde mutabık kalınan şartlarda değişiklik yapılmasını reddederek, "2 Temmuz'da üzerinde mutabık kaldıklarımızdan geri adım atılması ya da yeni şartların tartışılmasını kabul etmeyeceğiz," ifadelerini kullandı.

Hamdan, Hamas'ın son teklife yanıtını sunduğunu belirterek ABD'nin yakın zamanda bir anlaşmaya varılacağı yönündeki iddialarını doğru bulmadığını dile getirdi.

Bu arada hem Hamas hem de İsrail müzakere ekipleri Kahire'den geçici olarak ayrıldılar ve iç görüşmelerin ardından yeniden bir araya gelmeyi planlıyorlar.

Üst düzey bir Hamas heyeti, pazar günü kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi çağrısıyla yola çıktı.

İsrailli müzakereciler Başbakan Benyamin Netanyahu ile istişarelerde bulunmak üzere İsrail'e döndü.

Bunun yanı sıra Kanada'nın Halifax kentinde konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, müzakerelerin aciliyetini vurgulayarak arabulucuların bir çözüme ulaşmak için 'hararetle' çalıştıklarını dile getirdi.