Naim Kasım: Artık ulusal birlik hükümeti yeterli değil

01 Ekim 2007

SAAF-Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, hükümet karşıtlarının gösterilere

SAAF-Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, hükümet karşıtlarının gösterilere başlamadan önce hedefe varmak için tüm yasal yolları denediğini belirterek Direniş’in gerçek anlamda korunabilmesi için Hizbullah’ın siyasi hayata katılmakta kararlı olduğunu ifade etti.

 

El-Cezire televizyonuna demeç veren Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, ABD’nin bölgedeki hedeflerine ulaşabilmek için Şii Sünni ihtilafı yaratmaya çalıştığını belirterek “Sünni eksenine karşı Şii ekseninden söz edilmesi ABD’nin sözüdür. Fitneciler bu sözü Şiilerle Sünniler arasında ihtilaf yaratmak için kullanıyor” dedi.

 

Lübnan’daki çeşitli grupların düzenlenen gösterilere katıldığını belirten Şeyh Naim Kasım, “Biz sokaklara çıkmadan önce uzun bir mühlet verdik, bunu birkaç defa uzattık. Başlangıçta ramazan ayının bitmesine kadar bekleyeceğimizi söyledik, bütün bunları yaparak hükümetin tutumunu ve politikasını siyasal katılımı genişletme yönünde değiştirmesini bekledik; ama onlar bunların hiçbirine cevap vermediler” diye konuştu.

 

Hükümetin tekelci bir zihniyetle iktidarda kalmaya ve ülkeyi ABD mandasına sokmaya kararlı gördüklerini belirten Şeyh Naim Kasım bunun üzerine sokaklara çıkmaya mecbur kaldıklarını söyledi.

 

Düzenlenen gösterilerle elde edilen kazanımların olduğunu belirten Şeyh Naim Kasım, “Hükümet karşıtları tüm dünyaya Lübnan halkının çoğunluğunun temsilcisi olduklarını ispat etti, ayrıca ilerici duruşuyla barışçı bir model ortaya koydu, bu şekilde de fitnecilere fırsat vermedi” dedi.

 

Yapılan gösterilere Şiilerin, Sünnilerin, Hıristiyanların ve Dürzilerin katıldığını belirten Şeyh Naim Kasım, “bu bazılarının iddia ettiği gibi belli bir mezhebin veya grubun değil, Lübnan ulusal birliğinin gösterisidir” dedi.

 

Şeyh Naim Kasım ayrıca yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı artık ulusal birlik hükümetinin kurulmasının yeterli olmadığını da belirterek “Ülkenin siyasi yapısı halkın gerçek konumuna uygun bir şekilde değiştirilmelidir. Biz halk gerçekliğinin bizim lehimize olduğuna inanıyoruz, hükümet ise bunun kendi lehlerine olduğunu düşünüyor” diye konuştu.