Meta'nın Siyonist rejime yapay zeka desteği

27 Ağustos 2024

Sosyal medya devi, yapay zeka ve veri paylaşımı yoluyla rejimin askeri operasyonlarına yardım ediyor.

YDH - Gazze soykırımının başlamasından bu yana, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ana şirketi Meta, Filistin yanlısı içeriği aktif bir şekilde sansürlemeye başladı.

Meta, sadece Siyonizm karşıtı içerikleri kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda platformlarını İsrail'in askeri eylemlerini doğrudan destekleyecek şekilde kullandı.
 
+972 Magazine ve Local Call, rejimin Gazze Şeridi'ndeki hedef alma operasyonlarında yapay zekaya başvurduğunu bildirdi.

'Lavender' ve 'Where's Daddy?' gibi yapay zeka programlarının binlerce Gazzelinin kimliklerinin tespit edilmesinde ve vurulmasında rol oynadığı belirtildi.

Bu yapay zeka sistemleri tarafından kullanılan bilgilerin, Meta'ya ait bir mesajlaşma hizmeti olan WhatsApp da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar aracılığıyla elde edildiği söyleniyor.

+972 Magazine tarafından nisan ayında yayımlanan haber, bu yapay zeka araçlarının hedefleri belirlemek için WhatsApp'tan gelen verilerden yararlanıyor olabileceğini ortaya koydu

İsrail'in askeri istihbarat teşkilatı Birimi 8200'ün komutanı Yossi Sariel'in 'İnsan-Makine Ekibi' adlı kitabı, yapay zekanın askeri harekat için potansiyel hedefleri belirlemek üzere veri işlemede nasıl devrim yaratabileceğini vurguluyor.

Diğer yandan İrlandalı yazılım mühendisi ve Tech For Palestine kurucusu Paul Biggar, Meta'nın İsrail'e yardım ettiği iddiasını eleştirdi.

Özel bir röportajda, Lavender gibi yapay zeka araçlarının bombalamaları hızlandırmak için kullanıldığını ve bunların doğruluğu ve yasallığı konusunda soru işaretleri yarattığını belirtti.

Biggar, yapay zekanın direniş savaşçılarını tespit etmek için önceden var olan verileri kullanmasının temelde kusurlu olduğunu ve potansiyel olarak sivillerin ayrım gözetmeksizin bombalanmasına yol açtığını kaydetti.

Biggar, ayrıca WhatsApp verilerinin, bazen sadece grup ilişkilerine dayalı olarak hedefli öldürmeleri haklı göstermek için kullanıldığına işaret etti.

Bu ciddi iddialara rağmen Meta, İsrail istihbaratıyla herhangi bir sistematik işbirliğini reddetti ve WhatsApp'ın hükümet erişimi için hiçbir 'arka kapıya' sahip olmadığını savundu. 

Bununla birlikte, WhatsApp'taki güvenlik açıkları geçmişte istismar edildi ve kullanıcı gizliliği ve veri koruması konusunda endişelere yol açtı.

Bunun yanı sıra Meta çalışanlarının İsrail istihbaratıyla bağlantıları olduğu biliniyor.

Meta'nın Bilişim Güvenliği Direktörü Guy Rosen'in Birim 8200'de görev yaptığı bildirilmişti. Biggar, Rosen'in geçmişinin Meta'nın içerik denetleme politikalarını etkilediğini ve Siyonizm karşıtlığını antisemitizmle bir tutarak İsrail'e yönelik meşru eleştirileri bastırdığını vurguladı.

Ayrıca, Mark Zuckerberg ve diğer Meta yöneticileri hakkında, dezenformasyon yayan kuruluşlara fon sağlamak da dahil olmak üzere İsrail söylemlerini desteklediklerine dair iddialar ortaya atıldı.