Netanyahu müzakereleri engelliyor, ABD tarafları oyalıyor

27 Ağustos 2024

ABD'li yetkililer Kahire'deki son müzakerelerin herhangi bir ilerleme kaydedilmeden sona erdiği yönündeki iddiaları reddederek görüşmelerin halen devam ettiğini vurguladı ve olası anlaşmaları takip etme konusundaki kararlılıklarını yineledi.

YDH- El-Ahbar'a göre, ABD temsilciler, İsrail ve Hamas arasında mümkün olduğunca çok sayıda anlaşmayı güvence altına almayı ve tartışmalı konuları gelecekteki görüşmelere ertelemeyi amaçlayan bir strateji benimsiyor.

Bu yaklaşım müzakereleri uzatmak ve erken bir başarısızlık ilan etmekten kaçınmak için bir araç olarak görülüyor.

Konuya ilişkin dün, Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby şunları söyledi:

 “Çalışma ekipleri şu anda toplanıyor. Biden’ın temsilcisi Brett McGurk bir gün daha kalacak. Hamas da dahil olmak üzere tüm taraflar orada temsil edilecek” 

Hamas kaynakları ise, “Amerika’nın iddiasının aksine, müzakerelerde kendilerini temsil eden teknik bir heyetin bulunmadığını” bildirdi.

İsrail Kan televizyonuna göre İsrailli yetkililer, anlaşma şansının yüksek olmadığını kabul ederken, düşük de olsa her fırsatı değerlendirmek gerektiğini vurguluyor.

 Müzakerelerin ilk turu dün gece sona ererken, Mısırlı iki güvenlik kaynağı Reuters'e herhangi bir anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

Hem İsrailli hem de Filistinli müzakereciler aracılar tarafından sunulan çözüm önerilerini reddetti.

Kan televizyonuna konuşan İsrailli bir yetkili, özellikle Philadelphia Koridoru bir çıkmaz noktası olmaya devam ederken, bir anlaşma olasılığı konusunda kuşkularını dile getirdi.

Yetkili, müzakere ekiplerinin güvenlikten ödün vermeden bir anlaşmaya varılabileceğine inandıklarını vurgulayarak, ABD'nin desteğiyle sınır boyunca önemli bir bariyer inşa edilmesini önerdi.

Bu arada el-Ahbar gazetesi, Mısır'ın Refah sınır kapısında İsrail'in tamamen bulunmasına karşı çıkmakla birlikte, çekilmelerinin açık ve kesin bir yazılı takvime bağlanması koşuluyla Philadelphia Ekseni'nin belirli noktalarında sınırlı bir İsrail askeri varlığına razı olduğunu bildirdi. 

İsrail Kanal 12 ise, Netanyahu’nun dün esir aileleriyle yaptığı görüşmede şunları söylediğini aktardı: “Philadelphia Ekseni konusunda güvenlik ve askeri kurumların görüşü umurumda değil. Eğer İsrail şu anda Philadelphia Ekseni’nden çekilirse, burayı yeniden kontrol altına almaması için üzerinde büyük bir baskı olacaktır.”

Netanyahu’nun Başbakanlık Ofisi de yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun esirleri geri getirme ve Philadelphia Ekseni'nin İsrail’in elinde kalması konusunda kararlı olduğunu belirtti.