Filistin direnişi, Batı Şeria'daki operasyonlarını yoğunlaştırıyor

28 Ağustos 2024

Batılı düşünce kuruluşu FDD'ye göre işgal altındaki Batı Şeria üç yıldır aralıksız süren ayaklanmalara sahne olurken, Filistinli direniş örgütleri İsrail işgal güçlerine karşı operasyonlarını yoğunlaştırdı.

YDH - Amerikan Demokrasileri Savunma Vakfı'nın (FDD) yayını olan The Long War Journal tarafından yayımlanan makale, 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı operasyonunu takip eden dönem de dâhil olmak üzere Mart 2022 ile Haziran 2024 arasında Batı Şeria'daki direniş faaliyetlerini detaylandırıyor.

Makaleye göre, çeşitli Filistinli direniş örgütleri İsrail işgal güçleri ve yasadışı yerleşimcilerle aktif bir şekilde karşı karşıya geliyor.

İslami Cihad hareketinin Cenin Taburu olarak bilinen Cenin kolunun İsrail hedeflerine karşı en fazla sayıda operasyon gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Makalede ayrıca işgal güçlerine karşı 132 operasyon gerçekleştiren Aksa Şehitleri Tugayları Tulkarim Taburu da dahil olmak üzere diğer direniş örgütleirinin oynadığı önemli role dikkat çekiliyor.

Batılı araştırmacılar tarafından toplanan veriler, Batı Şeria'daki aktif direniş hücrelerinin sayısında belirgin bir artışa ediyor ve önceki yıllara kıyasla direniş faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu gösteriyor.

Makale, Filistinli direnişçiler tarafından İsrail askeri araçlarına karşı el yapımı patlayıcıların (EYP) kullanımının artmasının endişe verici bir eğilim olduğuna dikkat çekiyor

Makalede bahsedilen iki önemli olay arasında 7 Ocak'ta bir İsrail sınır polisinin ölümüyle sonuçlanan yol kenarındaki bombanın infilak etmesi ve 5 Mayıs'ta bir İsrail buldozerine karşı bomba yüklü bir aracın patlatılması yer alıyor. Her iki operasyon da İslami Cihad hareketinin kolları tarafından üstlenilmişti.

Makalede, İran İslam Cumhuriyeti'nin Filistin direnişini desteklemedeki rolüne de değiniliyor.

Batılı araştırmacılara göre İranlı yetkililer 2014 yılından bu yana Batı Şeria'daki Filistinli örügtlerin silahlandırılmasına verdikleri desteği açıkça dile getiriyorlar.

Makale, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Hüseyin Selami'nin 2022'nin ağustos ayında ve daha sonra 2023'te Batı Şeria'nın İsrail rejimine karşı silahlandırıldığından bahseden açıklamalarına atıfta bulunuyor.

Makalede, İran'ın Batı Şeria'daki Filistinli direniş örgütlerini silah transferini kolaylaştırmak için bölgesel müttefiklerinden yardım aldığı vurgulanıyor.