YDH- Siyasi analist Robert Inlakesh'in El-Meyadin'de yer bulan makalesi, direnişin devamlılığıyla çarpışan İsrail'in sahte güç imgesini, kesin bir zafer elde edememenin derin toplumsal, ekonomik ve askeri kırılganlıkları ile beraber değerlendiriyor; İsrailli güruhun hiç olmadıkları kadar aşırı davranmalarını da Filistin'de bir rejim olarak devam etmenin sonsuz bir direniş ve çatışma ile mümkün olduğunu anlamaları olarak yorumluyor.
İsrailli Tuğgeneral Yitzhak Brik 22 Ağustos'ta Haaretz için kaleme aldığı makalede savaşın devam etmesi halinde Siyonist rejimin bir yıl içinde çökeceğini öngördü. İşgalci varlığın, bazı İsrailli yetkililerin de kabul ettiği üzere, varoluşsal bir kriz içinde olduğu artık netlik kazanmışken, bu durumu kaçınılmaz kılan temel meselelere bakmak önemlidir.
Siyonist varlık, Batı Asya'daki en güçlü askeri rejim olduğu fikrini dünyaya satmıştı, silah kabiliyetlerinde yadsınamaz bir üstünlüğe sahipti ve kökleri sarsılmaz görünüyordu. Ancak Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın 2006 yılında söylediği gibi: Siyonist varlık bir örümcek ağından da zayıftır.
Siyonist varlığın dahil olduğu hemen her savaşa baktığımızda, 1948 hariç, ya kısa süreliğine işgal altındaki Filistin sınırları içinde ya da komşu ülkelerde meydana geldiğini görüyoruz. 2008/9, 2012 ve 2014'te Gazze'ye yapılan acımasız saldırılar bile, her iki tarafın da savaşa tüm gücünü katmak zorunda kalmadığı nispeten sınırlı bir ateş teatisine indirgenmiştir.
İsrailliler, yedek askerlerle birlikte 500 bin kişilik bir güce ulaşabilecek bir orduya sahipken, kendilerini tüm ulusları ezip geçecek silah kabiliyetleri ve sınırlı mermi tehditleriyle başa çıkabilecek teknolojiyle hazırlamışlardı. Kağıt üzerinde, nükleer bir cephaneliğe sahip olan Siyonist rejim, muhaliflerini bir şekilde caydırabiliyor ve hatta Arap ve Müslüman dünyasının dört bir yanından maddi gücüne ve nüfuzuna kapılan işbirlikçileri kendine çekebiliyordu.
Siyonist rejimi kendi bağlamı içinde anlamak lazım. Zulme uğramış ya da ekonomik olarak dezavantajlı diğer Avrupalıların deneyimlerini kopyalamaya çalışan Avrupalı dinsiz Yahudiler tarafından yönetilen yerleşimci-sömürgeci bir hareket olarak ortaya çıkan Siyonizm, “Yahudi Sorunu”na bir cevap olarak ortaya çıkmıştı.
Çok fazla ayrıntıya girmeden, Avrupalılar tarihsel olarak kendi egemen dini inançlarına ya da tanımlayıcı kültürel/etnik işaretlere katılmayan ya da bunları benimsemeyen halklara saldırmış, onları öldürmüş, etnik olarak temizlemiş ve yok etmiştir.
Bu zulme uğrayan halklardan bazıları ya da ekonomik olarak dezavantajlı olanlar için kaçış yöntemlerinden biri, egemen ulusların sömürgelerine seyahat etmekti. İngiliz örneğini ele alacak olursak, kendi ülkelerinde pek de iyi durumda olmayanlar, örneğin Hindistan'a ya da o zamanki adıyla Burma'ya seyahat ederek kendilerine küçük servetler kazandırma fırsatına sahip oldular.
Sömürgeleştirmenin kötü bir kelime değil, aksine bir norm olduğu Avrupa'da, yeni bir hayat kurmak ve hatta bir devlet kurmak için işgal altındaki bir ülkeye seyahat etme fikri hiç de hoş karşılanmıyordu.
Aslında Siyonizm'in erken tarihine bakacak olursak, başlangıçta Filistin'de bir Yahudi Devleti kurulmasını öneren kişi Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'tı. Napolyon aynı zamanda Milliyetçiliği doğuran kişi olarak da bilinir.
Dolayısıyla, ilk Siyonistler için, Avrupalı azınlık grupları için bir Devlet kurmak üzere yabancı bir ülkeye seyahat etme fikri, önlerine çıkan pek çok bariz seçenekten biriydi.
Theodore Herzl ve Siyonist hareketin diğer kurucu figürleri zamanında yani sözde ırk bilimi ve oryantalist filoloji günlerinde, zararlı Darwinist etno-üstünlükçü doktrin o kadar yaygınlaştı ki, Avrupalı olmayanların aşağı varlıklar olduğu “gerçek” olarak kabul edildi.
Bununla birlikte, Filistin'in yerli sakinleri de bu ırkçılıktan muaf değildi ve bu yüzden onları öldürmek, işgal etmek, kovmak ve yeni icat edilen yönetim biçimlerini onlara dayatmak gerçek bir sorun olarak görülmüyordu.
Bu dönemde, Avrupa'daki Yahudiler arasında büyük ekonomik servet biriktirmeyi başarmış ve Kapitalist sistemin faydalanıcıları olan küçük bir kesim de vardı. Bu nedenle Rothschild ailesi ve diğerleri, Herzl'in Yahudi halkı için öngördüğü yabancı bir ulusa yerleşme ve yeni bir milliyet yaratma vizyonunun en iyi yol olduğuna karar verdi.
Elbette bu fikri desteklemeyen Avrupalı Yahudiler de vardı. Ancak bu sesler, Yahudi Sorunu'na nasıl cevap verileceği tartışmasını kazanamadı.
Bu nedenle, Siyonist yerleşimci projesi Filistin'i ele geçirme hedefine tam gaz devam etti. Bunu yaparken de sadece kendilerine ait olacak bir devlette kültürel, fiziksel ve dilsel olarak “yeni Yahudi”yi yaratmaya çalıştılar. Başlangıçta bu hareketin liderleri neredeyse tamamen sekülerdi ve ilk Siyonist siyasi partilerin çoğu yarı-sosyalist bir bakış açısına sahipti.
Ancak Siyonistler büyük bir sorunla karşılaştı ve dünya aniden değişti. İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananlar, Yahudilerin kitlesel olarak imha edilmesi ve zorunlu çalışma kamplarına yerleştirilmesi, Avrupa'daki Yahudi nüfusunu Siyonizm'in haklılığına ikna etmiş olsa da, İkinci Dünya Savaşı'ndan başka bir şey daha çıktı.
Batı İmparatorluğu dediğimiz gücün Fransa ve İngiltere'den Amerika Birleşik Devletleri'nin eline geçmesiyle sömürgecilik dönemi çökmeye başlamış, Birleşmiş Milletler temel hukuki belgelerini ortaya koymuş, uluslararası düzenleme organlarını kurmuş ve hızla yeni Ulus Devletler yaratılmıştı.
Filistin'in etnik temizliği yoluyla 1948'de “İsrail”in kurulması, gerçeğin gizlenebildiği ve insanlığa karşı işlenen suçun görmezden gelinebildiği bir anda gerçekleşmiş olsa da, bu Siyonist varlık için sadece bir başlangıçtı.
Bu noktadan sonra karşılaştıkları sorun, Filistin halkının kim olduğunu asla unutmaması, asla pes etmemesi, direnmekten asla vazgeçmemesi ve kendi kaderini tayin etme davasına ideolojik düzeyde bağlı olan uluslar tarafından kuşatılmış olmasıydı.
Filistin davası fikri Arapların ve Müslümanların kalbinde çok derinlere işlemişti çünkü birçoğu Siyonistlerin ve/veya onların Batılı destekçilerinin elinden acı çekmişti ama siyasi ideolojilere dayalı dogmatizmi aşmayı başarmışlardı.
Filistin davasının hiçbir zaman belirli bir ülkesi olmadı, ancak Mısır'ın Sosyalist Arap Milliyetçiliğinin çöküşü boyunca yaşadı, Marksist ve milliyetçi grupların yenilgisinden sonra hala canlıydı ve Sovyetler Birliği'nin çöküşü boyunca bile asla durmadı.
Askeri yenilgiler ne kadar kötü olursa olsun, ister 1967'de ister 1982'de olsun, Filistin Direnişi farklı biçimler alarak devam edecekti.
İsrailliler Oslo Anlaşmalarının [1993-5] Filistinlileri susturabileceğine, kendilerine 1967'de işgal edilen topraklarda bir Filistin Ulusal Yönetimi verilirse, sessizce daha fazla toprak çalmaya devam edeceklerine ve Filistin halkını giderek daha küçük yerleşim bölgelerine sıkıştıracaklarına inanıyordu.
İsrail kamuoyu bir süre, özellikle de silahlı direnişin sık sık saldırılar düzenlediği İkinci İntifada [2000-2005] sırasında Filistin meselesine odaklanmış olsa da, bunun ardından mesele bir dereceye kadar önemsizleşecekti.
Siyonist varlığın son on yıldaki seçim dönemlerini takip edecek ve iç siyasi tartışmalarına bakacak olursanız, Filistin'in bir devlet olup olmayacağına odaklanılmadığını ve böyle bir mesele ortaya çıktığında da bunun İsraillilerin çoğunluğu için ana mesele olarak görülmediğini görürsünüz.
Ancak Oslo sonrası dönemde yaşananlar aslında Siyonistler için içeride bir çürüme ve çöküş süreciydi. İlk olarak, İtalyan Faşizminden ilham alan Revizyonist Siyonist hareketin ideolojik mirasçısı olarak görülen Benyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nin yükselişi söz konusuydu.
Netanyahu'nun savunduğu saldırgan ideoloji İsrail halkının zihnini ele geçirmeye başladı ve bir zamanlar güçlü olan İşçi Partisi'nin anketlerde çöküşüne yol açtı.
2005 yılında İsrailli yasadışı yerleşimcilerin Gazze'deki yerleşimlerinden çekilmesiyle birlikte yeni bir canavar da oluşmaya başladı ve bu yolda Netanyahu'dan yardım aldı. İsrail toplumu gittikçe aşırı sağa kaydıkça, Batı Şeria'da şiddet yanlısı ve saldırgan bir yerleşimci hareketinin öncülük ettiği Dindar Siyonizm de yükselişe geçti.
Dindarlıktaki bu yükseliş, aşırı sağcı bir siyasi doktrinle birleşerek nihayetinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun bugün liderliğini yaptığı koalisyon hükümetiyle sonuçlandı.
Bu durum, dindar aşırı sağ ile daha seküler eğilimli aşırı sağ arasında çatışmaya yol açarak, Ekim 2023'e kadar “Tel Aviv” ve işgal altındaki diğer şehirlerde gerçekleşen kitlesel sokak protestolarıyla doruğa ulaştı.
Kendilerine liberal diyen pek çok kişinin benimsediği aşırı sağcı Siyonizm'in seküler markası, İsrail yargısını devirmeye ve ülkeyi Yahudileştirmeye çalışmakla suçlanan Benyamin Netanyahu koalisyonunun destekçileriyle çatışmaya başladı.
Siyonist Varlığın başlangıcından itibaren sorun, Siyonistlerin tüm Filistinlileri yok etmeyi ve etnik olarak temizlemeyi başaramaması ve davayı öldürmeyi başaramamasıydı.
İsrailli tarihçi Benny Morris'in de itiraf ettiği gibi: transfer [etnik temizlik] fikri “kaçınılmazdır ve Siyonizm'in doğasında vardır”. Sonunda, Siyonist Varlığın Filistin halkına ne yapılacağına dair sahip olduğu tek cevap, imha, etnik temizlik ve boyun eğdirmenin bir kombinasyonuydu.
İsrailliler 1973'ten bu yana herhangi bir ülkeye karşı savaşmak zorunda kalmamış, sadece Direniş hareketlerine karşı savaşmış olsa da, Hizbullah ve Hamas gibilerine karşı uygun gördüklerinde yoğunlaştırılmış büyük darbeler vurmak için “caydırıcılık kapasitesi” adını verdiği şeyi geliştirdi.
İsrail'in Hamas ya da Hizbullah ile çatışmaya ya da bazı durumlarda çok cepheli bir savaşa hazırlandığı savaş oyunlarına ya da askeri tatbikatlara bakarsanız, savaşın haftalar ya da en fazla aylar içinde biteceği varsayılır.
Rejim tarafından ortaya konan modele dayalı olarak 7 Ekim gerçekleştiğinde, rejimin tepkisi birçok açıdan öngörülebilirdi.
Şehirleri ve mülteci kamplarını yerle bir etmek için akıl almaz bir ateş gücü kullandılar ve ağır zırhlı araçlarla kara birlikleriyle girmeden önce, sokak savaşlarına girmekten kaçınarak ve teknolojilerine güvenerek sivilleri topluca öldürdüler.
Ortaçağdan kalma bu azami güç stratejisinin işe yarayacağına inandılar ve 11 ay sonra hedeflerinin tek bir tanesine bile ulaşamamış olarak buradalar.
Tıpkı Yemen'in Kızıldeniz'deki ablukasını ya da Hizbullah'ın işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki mevzilerine her gün sürekli olarak ateş açmasını öngöremedikleri gibi, Gazze'deki Direniş ile savaşın bu kadar uzun süreceğini de asla tahmin edemezlerdi.
Makul bir zafer elde etmenin hiçbir yolu kalmayınca, Siyonist Varlık'ın tüm sorunları su yüzüne çıkmaya başladı. İsrailliler, ister uzun vadede demografik bir perspektiften isterse de amansız bir direniş perspektifinden bakın, Filistin halkı denklemden çıkarılmadan bir “İsrail” olmayacağını anlamaya başladılar.
Bir de etnik-üstünlükçü rejimlerinin neye benzemesi gerektiği ve bunun için nasıl bir hukuk sistemi istedikleri konusunda derin bir bölünme yaşayan İsrail toplumu var.
Bir başka sorun da ekonomilerinin, toplumlarının ve ordularının çeşitli cephelere karşı uzun bir yıpratma savaşına hazırlıklı olmaması:
Yüz binlerce yerleşimci ülke içinde yerinden edildi, kuzeyde sanayileri öldü, Eilat Limanı iflas etti, turizm endüstrileri çöktü, yaklaşık bir milyon yerleşimcinin ülkeyi terk ettiği söyleniyor, 46 binden fazla işletme iflas etti, yatırımcılar geri çekiliyor, milyarlarca dolarlık anlaşmalardan vazgeçiliyor, enflasyon yükseliyor, para birimleri değer kaybediyor ve liste uzayıp gidiyor.
Peki ya 500 bin kişilik güçlü orduları? Yedekleri bu kadar uzun süre çağırmanın maliyeti bir sorun, ancak daha büyük sorun, verimsiz eğitimin yanı sıra hizmet etme istekleri ve ne kadar yorgun oldukları. Yitzhak Brik tarafından kaleme alınan Haaretz makalesinden alıntı yapacak olursak:
“İsrail Gazze bataklığına daha da batıyor, öldürülen ya da yaralanan askerlerinin sayısı giderek artıyor ve savaşın ana hedefi olan Hamas'ı devirmek için hiçbir şansı kalmıyor. Ülke gerçekten de bir uçurumun kenarına doğru dört nala gidiyor. Hamas ve Hizbullah'ın yıpratma savaşı devam ederse İsrail en fazla bir yıl içinde çökecek.”
Gerçek şu ki, Siyonist ideolojinin en özgün yinelemesi şu anda tüm dünya için sergilenmektedir; ırkçı yerleşimci-sömürgeci bir varlık, yalnızca imhacı etnik rejimlerinin neye benzeyeceği ve Yerli nüfustan ne şekilde kurtulacakları konusunda anlaşmazlık içindedir.
Böylesine cani bir suç örgütü 100 yılı aşkın bir süre önce emellerine ulaşmış olsa da, çok geç başladı ve Filistinlileri yenmekte başarısız oldu.
Şimdi İsrailliler modern silahlarla Siyonist projelerini tamamlamaya çalışıyorlar, ancak bunu kabul etmeyen bir dünyada ve akıllı telefonların bize soykırım eylemlerini dakikası dakikasına takip etme olanağı sağladığı bir çağda.
Yüzlerine bakan gerçekliğe bakmayı başaramadılar ve bunun yerine açgözlülüklerinin sınır tanımayacağına inanarak kendi güvenlik duyguları içinde tükendiler. Direniş onları şok etti ve şimdi tüm dünya isterse gerçeği görebilir. Bu yıpratma savaşı kaçınılmazdı ve onlar çoktan kaybettiler.
İsrail halkı, sınırsız kendini kandırma kapasitesiyle şekillenen, bütün bir ulusal grubu yok ederken hayatlarını her zamanki gibi yaşamaya devam edebilecekleri bir dizi hayal, bir tür balon dünyasında yaşadı.
Bu anlamda, hepimizin aşırılık yanlısı olarak nitelendirdiği İsrail Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibiler, içinde yaşadıkları durum söz konusu olduğunda aslında İsrail toplumunun geri kalanından daha ayıktır.
Bu tür yerleşimciler, bir Apartheid rejiminde ayrıcalıklarını sürdürmenin tek yolunun sürekli olarak masum insanları öldürmek ve kovmak olduğunu dünyaya itiraf ediyorlar çünkü Siyonist Varlık'ın savaşı asla Hamas veya Hizbullah ile değil, Filistinlilerle ve işgal ettikleri toprakların yerli nüfusu pahasına üstünlüklerini sürdürme “haklarını” sorgulamaya cüret eden herkesle.
Filistinlilere sonsuza kadar eziyet etmeye devam edebileceklerine ve hiçbir şey yapılmayacağına inanmak ve sadece kendilerine çok pahalıya mal olmayacak sınırlı çatışmalar planlarken, çevrelerindeki uluslara sürekli acı çektirebileceklerini düşünmek, yerleşimci varlığın manyakça kibrini göstermektedir.
Bu aynı zamanda toplum olarak neden şimdi çok daha aşırı bir şekilde davrandıklarını da açıklıyor çünkü 7 Ekim öncesi dünyanın asla geri gelmeyeceğini ve ırkçı rejimlerini sürdürmenin tek yolunun hiç bitmeyen bir çatışmadan geçtiğini anlamaya başlıyorlar.
Çeviri: YDH