Bush’un Yeni Irak Stratejisi

01 Kasım 2007

AA- ABD Başkanı George W. Bush, yeni Irak planını açıkladı. 21 bin 500 yeni ABD askerinin Irak'a

AA-ABD Başkanı George W. Bush, yeni Irak planını açıkladı. 21 bin 500 yeni ABD askerinin Irak'a gönderilmesini öngören plan, Suriye ve İran'a da sert mesajlar içeriyor. Ayrıca Türkiye'ye PKK için yardım vaat ediyor.

 

Televizyondan Amerikan halkına seslenen Bush, Irak'ta süren direnişe ve mezhepler arası çatışmalara karşı daha önce alınmaya çalışılan önlemlerin başarılı olamadığını itiraf ederken, "Nerede hata yapıldıysa sorumluluk bana ait" dedi. ABD Başkanı, yeni planının ise başarıya ulaşacağını savundu.

 

Irak'ta başarısızlık durumunda aşrı dinci radikallerin güç kazanacağını, bölgedeki ılımlı hükümetleri devirme, kaosa yol açma ve petrol gelirlerini amaçları uğruna kullanma yolunda avantaj sağlayacağını anlatan Bush, bunların kabul edilemeyeceğini vurguladı.

 

Başkan Bush, Irak'ta süren mücadelenin sonucunun, teröre karşı küresel savaşın gidişatını ve Amerikalıların güvenliğinin geleceğini belirleyeceğini söyledi.

 

Bush, başta Bağdat'ta olmak üzere güvenliği sağlama amaçlı önceki çabaların neden başarıya ulaşamadığını anlatırken, yetersiz asker sayısı yüzünden Amerikan ve Irak güçlerinin temizledikleri bölgelerden daha sonra çekilmek zorunda kaldığına ve teröristler ile direnişçilerin buralara geri döndüğüne işaret etti.

 

Başkan Bush, yeni stratejisi çerçevesinde Bağdat'taki askeri güç düzeyinin artırılması sayesinde güvenlik kuvvetlerinin artık temizledikleri bölgelerden çekilmek durumunda kalmayacağını anlattı.

 

Bush, daha önce siyasi ve mezhepsel nedenlerle girilemeyen Bağdat'ın bazı mahallelerine bu defa girileceği konusunda Irak hükümetinden yeşil ışık aldıklarını söyledi.

EĞER IRAK HÜKÜMETİ VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMAZSA

Iraklıların, güvenliğin ilerletilmesi görevi için halen yeteri kadar güçlü olmadığını ifade eden Bush, bu yüzden ilave Amerikan askerlerine gerek olduğuna dikkat çekti.

 

Bush, buna karşılık ABD'nin Irak'taki kararlılığının ucunun açık olmadığını da kaydederek, “Eğer Irak hükümeti verdiği sözleri tutmazsa hem Amerikan halkının hem de Irak halkının güvenini kaybeder” dedi.

 

Başkan Bush, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, güvenlik operasyonları yapılırken mezhep ve siyasi görüşlere karşı ayırım yapılmayacağı güvencesi verdiğini belirtti.

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASINI GEREKTİRİYOR”

Bush, yeni stratejiye karşın Irak'ta intihar saldırılarının, cinayetlerin ve bombalı saldırıların hemen sona ermeyeceği uyarısında da bulundu. "Irak'taki düşmanlarımız, televizyon ekranlarımızın ölüm ve ıstırap görüntüleriyle dolu olması için elinden geleni yapmayı sürdürecek" diyen Bush, ancak zamanla Bağdat'ta güvenlik durumunun ilerleyeceğini savundu.

 

Irak'ta başarı için askeri operasyonların yeterli olmadığını anlatan Bush, günlük hayatın iyileştirilmesine yönelik şekilde Iraklılara ekonomik destek sağlayacaklarını da anlattı.

 

Bush, "Irak'ta başarı, ülkenin toprak bütünlüğünün de korunmasını ve bölgenin aşırıların tehditlerine karşı istikrara kavuşturulmasını gerektiriyor" diyerek, İran ve Suriye'den terörist ve direnişçilere destek geldiğini savundu ve bu iki ülkeyi suçladı. Başkan Bush, İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek için diğer ülkelerle çalışacaklarını belirtti.

 

Bush, "Afganistan'dan Lübnan'a ve Filistin topraklarına uzanan yerlerde milyonlarca insan, artık şiddetten çok sıkıldı ve çocukları için barış ve fırsat dolu bir gelecek istiyor. Bu insanlar şimdi Irak'a bakıyor ve 'ABD geri çekilip ülkenin geleceğini aşırılara mı bırakacak yoksa Iraklılar ile birlikte mi duracak' diye merak ediyor" dedi. Irak'ta başarının hala mümkün olduğunu anlatan Bush, yeni stratejisinin başarıya ulaşması için Kongreden destek istedi.

 

Bush, Amerikan halkına hitaben de 2007 yılının daha fazla sabır, fedakarlık ve kararlılık gerektireceğini söyledi, ancak çabaların boşuna olmadığını kaydetti.

 

Başkan Bush, sözlerine son verirken, "Kazanabiliriz ve kazanacağız" dedi.