Gücünün sınırlarını görmezden gelen İsrail haddini aşıyor

29 Ağustos 2024

The Cradle'daki makale, İsrail'in askeri stratejisinin karmaşıklığının ve ABD desteğine olan bağımlılığının altını çizmekte ve bu bağımlılığın İsrail'in özerkliğini sınırlamakla kalmayıp aynı zamanda uzun vadeli stratejik planlamasını da baltaladığını öne sürmektedir.

YDH- Stratejik çalışmalar araştırmacısı Muhammed Hasan Sweidan, The Cradle'da yer bulan makalesinde, İsrail'in kritik ve varoluşsal bir güç eşiğine yaklaştığını vurguluyor,  işgalci varlığın küresel konumunda ve stratejik ittifaklarında önemli bir düşüşün giderek daha belirgin hale geldiğini savunuyor. 

Uluslararası ilişkiler alanında, uluslara yönelik önemli bir tehdit, genellikle kendi güçlerinin sınırlarını tanımadaki iç başarısızlıktan kaynaklanır.

Bir ulus-devletin güç yansıtma kabiliyeti temelde birkaç kritik faktör -askeri güç, ekonomik kaynaklar, teknolojik kabiliyetler, diplomatik etki ve siyasi otorite- tarafından şekillendirilir ve bunların hepsi ölçülebilir ve içsel kısıtlamalara sahiptir.

Bu anlayış, daha önce İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Ulusal Güvenlik Stratejisi kıdemli direktörü olarak görev yapan emekli İsrailli Albay Gur Laish'i ciddi bir uyarıda bulunmaya sevk etti. 

Begin-Sadat İsrail Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 19 Ağustos'ta yayınlanan bir makalede Laish, İsrailli liderleri kendi sınırlarını göz ardı eden yeni bir güvenlik doktrinini benimsememeleri konusunda uyarıyor.

İsrail'in güçlü yanları

İsrail inkar edilemez bir şekilde dünyanın en güçlü askeri güçleri arasında yer almakta ve bu da, işgal devletine bölgesel rakiplerine karşı stratejik bir avantaj sağlamaktadır. Silahlı kuvvetleri dünya genelinde 15. sırada yer alıyor ve uluslararası ilişkilerde vazgeçilmez müttefiki olan ABD'den 130 milyar doların üzerinde destek alıyor. 

İsrail ekonomik olarak da önemli bir oyuncu. The Economist, 2023 yılında İsrail'i ekonomik başarı açısından gelişmiş ülkeler arasında dördüncü sırada göstermiştir.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İsrail'in GSYH'sini 564 milyar dolar ve kişi başına düşen GSYH'sini 58 bin 270 dolar olarak tahmin ederek dünya genelinde 13. sıraya yerleştirmiştir.

İsrail kuruluşundan bu yana ABD'den yaklaşık 330 milyar dolar dış yardım alarak ekonomik üstünlüğünü pekiştirmiştir.

Teknolojik açıdan da Tel Aviv küresel sahnede öne çıkmaktadır. Küresel İnovasyon Endeksi 2023, İsrail'i 132 ekonomi arasında 14. sıraya yerleştirmektedir.

İsrail, 50 ekonomiden oluşan yüksek gelir grubu içinde 13. sırada yer almakta ve Kuzey Afrika ve Batı Asya'daki 18 ülke arasında en üst sırada bulunmaktadır.

Küresel Startup Ekosistemi Endeksi 2024 de İsrail'i küresel olarak üçüncü ve bölgesel olarak birinci sırada göstererek teknolojik gücünün altını çizdi. Diplomatik ve siyasi olarak İsrail, ABD'nin sarsılmaz desteğinden faydalanıyor ve bu sayede pek çok uluslararası yasa ve normdan muaf tutuluyor.

Washington, BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisini 89 kez kullandı ve bunların yarısından fazlası işgal devletini eleştiren kararları engellemek içindi. 

1945'ten bu yana İsrail ve Filistin'i ilgilendiren 36 karar tasarısından 34'ü ABD tarafından veto edilerek İsrail'i eylemlerinden dolayı hesap verebilirlikten etkin bir şekilde korudu.

ABD ayrıca İsrail'in Mısır (1979) ve Ürdün (1994) ile normalleşme anlaşmaları ve yakın zamanda BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas (2020) ile Suudi-İsrail normalleşmesine yönelik devam eden çabalar da dahil olmak üzere diplomatik başarılarında önemli bir rol oynadı.

Washington'a bağımlılık: İki ucu keskin kılıç 

İsrail'in tüm bu alanlardaki üstünlüğü ABD'nin sürekli desteğine sıkı sıkıya bağlıdır ve bu da kritik bir kırılganlığı ortaya çıkarmaktadır.

Washington'a bağımlılık İsrail'in Batı politikalarına uyum sağlamasını gerektiriyor ki bu da İsrailli elitlerin ABD-İsrail ilişkilerinin gerilmesine karşı dikkatli olmalarına yol açıyor. 

Emekli Albay Benina Sharvit Baruch, İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) için yazdığı bir makalede bu noktanın altını çiziyor. 

Baruch, İsrail'in uluslararası sistemle bütünleşmesinin, özellikle de devam eden Gazze savaşı ışığında, tehdit altında olduğunu ve bunun da İsrail'in küresel konumuna önemli ölçüde zarar verdiğini belirtiyor.

Baruch, bu eğilimin önüne geçilememesinin İsrail'in büyüyen ekonomisine, ulusal güvenliğine ve askeri hedeflerine daha da zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.

Daha geçen hafta, İsrail ordusunun eski ombudsmanı yedek General Yitzhak Brik, yıpratma savaşının devam etmesi halinde işgal varlığının “bir yıldan kısa bir süre içinde çöküşle karşı karşıya kalacağını” söyledi. 

INSS bir başka yazısında da ABD-İsrail stratejik ittifakının ortak değerlere bağlı olduğunu vurguluyor:

''İsrail'in ABD için stratejik önemi ancak ortak değerler korunduğu sürece geçerlidir. Şu anda, özellikle demokrasi algısı, İsrail'in Filistin meselesine ilişkin politikası ve Amerikan Yahudi toplumu ile İsrail Devleti arasında giderek artan yabancılaşma konusundaki uçurumlar göz önüne alındığında, özel ilişkiler tehlike altındadır.''

İsrail'in sınırlarına ulaştığının göstergeleri

ABD desteğine olan bağımlılığının ötesinde, İsrail'in özellikle Gazze'deki askeri angajmanları Tel Aviv'in güç projeksiyonunun sınırlarını ortaya çıkardı. İsrail'in kuşatma altındaki şeride yönelik acımasız askeri saldırısının üzerinden on ay geçmesine rağmen Filistin direnişi hala Tel Aviv'i hedef alabiliyor.

Tarih, sınırlarını görmezden gelen devletlerin genellikle gerilemeyle karşı karşıya kaldığını bize göstermiştir.

Hans Morgenthau, Politics Among Nations adlı ufuk açıcı eserinde güç ve politika arasında bir denge olması gerektiğini savunur ve aşırı gücün bu dengeyi bozarak istikrarsızlığa ve potansiyel gerilemeye yol açtığı uyarısında bulunur.

Benzer şekilde, Paul Kennedy'nin Büyük Güçlerin Yükselişi ve Çöküşü adlı kitabı, hırsların kabiliyetleri aştığı ve düşüşü hızlandırdığı “emperyal aşırı gerilmeyi” göstermektedir.

Yakın zamandaki bir örnek, ABD'nin Gazze savaşının patlak vermesinin ardından Ukrayna'ya odaklanmasının azalmasıyla kanıtlanan, birden fazla cepheyi destekleme kabiliyetinin kısıtlanmasıdır.

Bazı göstergeler İsrail'in Gazze'deki savaşını sürdürerek gücünün sınırlarına yaklaşıyor olabileceğini düşündürüyor. Öncelikle, İsrail'in tarihsel olarak güçlü ekonomisine rağmen ekonomik zorlanma belirginleşiyor.

İsrail'in GSYH'si 2023'ün son çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 oranında daraldı. Tüketimde de yüzde 27 oranında önemli bir düşüş yaşandı ve yatırımlar yüzde 70 oranında dramatik bir şekilde düştü.

Savaş, İsrail'in işgücünün yaklaşık yüzde 18'ini devre dışı bıraktı; 250 bin sivil yerinden edildi ve işgücünün yüzde dördü yedek asker olarak çağrıldı.

Buna karşılık işgal devleti askeri harcamalarını on yılın sonuna kadar GSYH'nin yüzde dördünden yüzde altı ya da yedisine çıkarmayı planlıyor.

Askeri harcamalardaki bu artış, küresel ekonominin zaten zor durumda olduğu ve ABD'nin geçmişte olduğu gibi aynı mali desteği sağlama kapasitesinin azaldığı bir döneme denk geliyor.

Ekonomik gerginliğe ek olarak, çatışmanın başlangıcında belirlenen askeri hedeflere ulaşmada da başarısızlık söz konusu. Geçtiğimiz ay New York Times, devam eden askeri operasyonlara rağmen İsrail yönetiminin Gazze'de kontrolü Hamas'a bırakacak bir ateşkesi değerlendirdiğini bildirdi. 

Stratejideki bu değişim, savaşın birincil hedefi olan Hamas'ın tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını kabul eden bir taviz olarak görülüyor.

Haziran ayında İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Hamas'ı ortadan kaldırma politikasının gerçekçi olmadığını açık yüreklilikle itiraf etti ve bunu “halkın gazını almak” olarak tanımladı ve ekledi:

''Hamas bir fikirdir. Hamas'ı ortadan kaldırabileceğimizi düşünen herkes yanılıyor.''

Lübnan'la ikinci büyük cephe konusunda da endişeler artıyor ve bu gelişme artık bir gerçeklik haline geldi. 8 Ekim 2023'ten bu yana Tel Aviv, askeri güçlerinin halihazırda Gazze'de yoğun bir şekilde görev yaptığının farkında olarak çatışmayı genişletmekten kaçınmak için temkinli bir strateji benimsedi. 

''Kurbağayı kaynatmak''

İran'ın büyük planına uygun olarak, uzun süren çatışma İsrail ordusunun kaynaklarını tüketti ve önemli bir ABD desteği olmadan yeni bir çatışmaya girmekte tereddüt etmesine neden oldu. İran, Lübnan veya Yemen'den gelebilecek olası bir tepkiyi caydırmak amacıyla ABD deniz filolarının bölgede konuşlandırılması, İsrail'in Amerikan askeri desteğine olan bağımlılığını vurgulamaktadır.

Bu bağımlılık İsrail'in halihazırda birden fazla cepheyi bağımsız olarak yönetme konusundaki yetersizliğini ortaya koymaktadır. Dahası, İsrail'in ABD desteğine olan aşırı bağımlılığı özerkliğini sınırlamakta ve Amerikan dış politikasındaki değişimlere karşı kırılganlığını arttırmaktadır.

Bu bağımlılık ekonomik, siyasi ve askeri boyutlara uzanarak Tel Aviv'in bağımsız hareket etme kabiliyetini daha da kısıtlıyor. Bu hafta İsrail Savunma Bakanlığı, ABD ordusunun 500. uçuşunu tamamladığını ve işgal ordusuna 50 bin tondan fazla silah ve teçhizatı havadan naklettiğini duyurdu.

Washington, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e havadan gönderdiği takviye kuvvetlere ek olarak Tel Aviv'e deniz yoluyla 107 askeri malzeme sevkiyatı yaptı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah geçen yılın sonlarında yaptığı bir konuşmada İsrail'in mühimmat stokunun Gazze saldırısının ilk ayında büyük ölçüde tükendiğini ve işgal ordusunun neredeyse tamamen başta ABD olmak üzere müttefiklerinden gelen silah transferlerine bağımlı olduğunu iddia etmişti.

Peki bu silah sevkiyatı durursa ya da üretimde büyük gecikmeler yaşanırsa ne olacaktı?

Albay Laish'e göre İsrail'in geleneksel hızlı ve kesin sonuçlu çatışma yaklaşımı yerini uzun süreli savaşları kabul eden bir stratejiye bırakıyor. Netanyahu tarafından desteklenen bu yeni, yüksek riskli strateji İsrail'in kapasitesini aşabilir çünkü toplum, ekonomi ve ordu uzun süreli çatışmalar için donanımlı değil.

ABD'nin mevcut destek seviyeleri nedeniyle savunmasızlık hissinden kaynaklanan bu değişim, uzun vadeli planlamanın azalmasına yol açmıştır.

Harvard Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Stephen Walt'ın Foreign Policy'de yazdığı gibi, “İsrail'in karşı karşıya olduğu en derin sorun, İsrail'in stratejik düşüncesinin son elli yılda kademeli olarak erozyona uğramasıdır.”

Walt, İsrail'in stratejik düşüncesinin taktiksel tercihler pahasına gerilemesindeki önemli bir faktörün “Amerika'nın İsrail'in isteklerine gösterdiği koruma ve saygıdan kaynaklanan kibir ve dokunulmazlık duygusu” olduğunu savunuyor: 

''Dünyanın en güçlü ülkesi ne yaparsanız yapın sizi destekliyorsa, eylemleriniz hakkında dikkatlice düşünmezsiniz, hatta bu dikkatlice düşünme ihtiyacının azalması kaçınılmaz olacaktır.''

Walt, uzun vadeli bir stratejik çerçeve yerine kısa vadeli taktik avantajlara odaklanan İsrail'in önemli ve potansiyel olarak felaketle sonuçlanabilecek bir başarısızlığın eşiğinde olduğunu savunuyor. Zira işgalci devlet, şu anda Gazze'nin geleceği için uygulanabilir bir plan ya da giderek daha iddialı hale gelen bölgesel düşmanlarına karşı tutarlı bir strateji ortaya koymuş değil.

Çeviri: YDH