İsrail lise müfredatına İran'ı koydu

02 Eylul 2024

Eğitmenlerin ŞinBet, Mossad ve Birim 8200'den bir dizi eski güvenlik uzmanının olduğu derslerin ana çalışma programının İran ve yakın tarihi olduğu bildirildi.

YDH- İsrail web sitesi ynet'e göre, İsrail'in Holon kentindeki Navon Lisesi'nde İran'a odaklanan yeni bir eğitim girişimi başlatıldı. 

Güvenlik ve Araştırma (SR) olarak da bilinen İran Çalışmaları programının bu öğretim yılında başlayacağı aktarıldı. 

ynet'e göre, programa kabul edilen 15 öğrenci aynı zamanda Farsçayı öğrenecek ve İran kültürünü araştıracak.

Program, müfredata rehberlik edecek ŞinBet, Mossad ve Birim 8200'den çeşitli güvenlik uzmanlarından oluşan bir ajanlar ekibiyle ilerleyecek.

Devrim Muhafızları, “Kara Cuma”, Ayetullah Ali Hamanei'nin politikaları ve Müslüman Şiiler ile Sünniler arasındaki demografik ilişki yeni İran çalışmaları programında ele alınacak konulardan sadece birkaçı. 

Altı yıllık okulun müdürü Etty Avoda Kazula, projenin detaylarından şöyle bahsetti:

''Okul içinden bilgi ve istihbarat dersleri verecek bir öğretmenimiz, Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusunda çalışan ve Farsça dersleri veren başka bir öğretmenimiz ve İsrail istihbarat camiasından başka bir öğretmenimiz var. ŞinBet, Mossad ve istihbarat camiasından düzenli ve misafir öğretim görevlileri sağlayacağız. Öğrencilerin kapsamlı bir araç setiyle mezun olmalarını istiyoruz. Bizim için bu program, sonuçta öğrencilere fayda sağlayacak bir amiral gemisi.'' 

Programın öğrencisi Guy Konax bu alanı seçme nedenlerini ve hedeflerini paylaştı:

''Bu alana odaklanmak istiyorum. Bu program yeteneklerimi geliştirme, bilgimi artırma ve nihayetinde bir etki yaratma ve savaş zamanında ve özellikle geçtiğimiz ay önemli bir rol oynadığını gördüğümüz istihbaratın kritik rolü aracılığıyla ülkeye katkıda bulunma fırsatı sunuyor.''