Netanyahu: Selahaddin koridorundan çekilmeyeceğiz

03 Eylul 2024

Aylar sonra ilk kez basın mensuplarının karşısına çıkan İsrail Başbakanı Netanyahu, Siyonist rejimin Gazze-Mısır sınırı boyunca uzanan stratejik bir bölge olan Selahaddin koridoru üzerindeki kontrolünü sürdüreceğini belirtti.

YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, televizyonda yayınlanan konuşmasında İsrail'in 20 yıl aradan sonra koridorun kontrolünü yeniden ele geçirmesinin, Hamas'a silah akışını durdurmak için gerekli olduğunu iddia etti.

Netanyahu, "2005 yılında bu bölgeyi terk etmek stratejik bir hataydı ve silahların, silah üretimi için gerekli malzemelerin ve tünel kazma ekipmanlarının engelsiz akışına izin verdi," dedi.

Netanyahu bölgeyi 'Gazze'nin önemli bir tehdit haline geldiği' kritik bir bariyer olarak tanımladı. Başbakan, İsrail'in buradaki varlığını sürdürme konusundaki ısrarı nedeniyle üst düzey savunma yetkilileri ve kendi savunma bakanı da dahil olmak üzere tepkilere maruz kaldı.

Netanyahu'nun bu ısrar esir takası anlaşmasına varılmasını engellerken Netanyahu ise geri çekilmenin Filistin direnişinin tünelleri esirleri kaçırmak için kullanmasına yol açarak kurtarma operasyonunu imkânsız hale getirebileceğini öne sürdü.

Son olaylar Netanyahu'nun politikaları üzerindeki incelemeleri yoğunlaştırdı.

İsrail ordusunun kısa süre önce 6 esirin cesedine ulaşması geniş çaplı protestoları ve İsrail'in en büyük işçi sendikasının grevini tetikledi.

Yaşanan huzursuzluğa rağmen Netanyahu, protestoları eleştirerek bunların Hamas'ın 'İsrail toplumunu bölme stratejisine' hizmet ettiğini savundu.

Başbakan, "Hamas tarafından hazırlanan ve toplumumuzu bölmeye ve İsrail'i zayıflatmaya yönelik planların ana hatlarını çizen belgeler gördüm,” diyerek 'düşmana karşı birlik' çağrısında bulundu.

Netanyahu ayrıca öldürülen esirlerin aileleriyle yaptığı görüşmelere de değinerek özür dilediğini dile getirdi

Diplomatik cephede ise Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın pazartesi günü erken saatlerde İsrail'in esirleri kurtarmak için yeterince çaba sarf etmediği yönündeki yorumlarına yanıt verdi.

Netanyahu İsrail'in Gazze'deki varlığını sürdürmesinin Hamas'ın yeniden askeri güç kazanmasını engellemek ve bölgenin yönetimini elinde tutmak için elzem olduğu sonucuna vararak gelecekte kontrolün başka taraflara devredilebileceğini ima etti.