İsrail ordusunda deprem

03 Eylul 2024

İsrail Kara Kuvvetleri komutanının görevinden istifa etmesinin, rejimin yüksek rütbeli subayları arasında son dönemde yaşanan ve çeşitli kurumlarda domino etkisi yaratması düşünülen istifa dalgasının bir parçası olduğu bildirildi.

YDH- Press TV’nin bildirdiğine göre, İsrail ordusu salı günü yaptığı açıklamada Tümgeneral Tamir Yadai'nin “kişisel nedenlerden” dolayı istifa ettiğini duyurdu.

Yadai son üç yıldır Kara Kuvvetleri'nin başında görev yapıyordu.

Açıklamada, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve Askeri İşler Bakanı Yoav Gallant'ın Yadai'nin talebini onayladığı belirtildi.

Yadai'nin yerine atanacak subayın bulunmasının ardından önümüzdeki haftalar içinde görevinden ayrılması bekleniyor. Halefinin kim olacağı henüz belli değil.

9 Haziran'da İsrail Savaş Kabinesi bakanı Benny Gantz ve Savaş Kabinesi gözlemcisi Gadi Eisenkot İsrail savaş kabinesinden ayrılmıştı.

Bu iki bakan, İsrail'in geçen yıl Ekim ayı başında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı başlatmasının ardından Netanyahu'nun yönetimine katılmış, bu da acil durum koalisyonunun kurulmasına ve ardından Savaş Kabinesi’nin oluşturulmasına yol açmıştı.

Tel Aviv'de bir basın toplantısı düzenleyen Gantz, Netanyahu'ya “mümkün olan en kısa sürede” erken seçimlere gitmesi çağrısında bulunmuştu.

“Ekim trajedisinden aylar sonra İsrail'de ve karar vericilerin odasında durum değişti. Netanyahu ve ortakları, birlikteliği gerçek anlamda eyleme geçmeyen bir çağrıya dönüştürdü. Önemli stratejik kararlar siyasi kaygılar nedeniyle tereddüt ve ertelemeyle karşılanıyor” demişti.

Gantz şöyle devam etmişti: “Ne yazık ki Netanyahu gerçek zafere ulaşmamızı engelliyor. Bu nedenle bugün acil durum koalisyonundan yüreğimiz buruk ama gönlümüz dolu olarak ayrılıyoruz.”

Daha önce de İsrail ordusunun Gazze Tümeni Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld, Gazze Şeridi merkezli Filistinli direniş gruplarının geçtiğimiz Ekim ayı başlarında gerçekleştirdiği tarihi operasyonu engelleyemediği gerekçesiyle görevinden istifa etmişti.

Rosenfeld, Filistin direnişinin 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği Aksa Fırtınası Operasyonu karşısında rejimi koruma görevinde “başarısız” olduğunu söyleyerek İsrail genelkurmay başkanına bir mektupla istifasını sunmuştu.

İstifa mektubunda “Komutan olarak sorumluluğumun bir parçası olarak 143. Tümen (Gazze Tümeni) komutanlığı görevimi sonlandırmaya karar verdim” diye yazmıştı.

Askeri İstihbarat Bölümü (AMAN) Başkanı Aharon Halifa da 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu'nu "tespit edemediği" gerekçesiyle Nisan ayında istifa etmişti.

İsrail, Filistinli direniş hareketlerinin 7 Ekim'de gaspçı rejime karşı Aksa Fırtınası Operasyonu adı verilen sürpriz bir saldırı başlatmasının ardından Gazze Şeridi'ne karşı soykırım savaşı başlatarak hastaneleri, konutları ve ibadethaneleri hedef aldı.

Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 40 bin 786 Filistinli katledildi ve 94 bin 224 kişi de yaralandı. Savaş sırasında 1,7 milyondan fazla insan da ülke içinde yerinden edildi.