İsrailli bakanın seyahat programı ifşa edildi

03 Eylul 2024

Diaspora Bakanı'nın 2024 yılı başındaki seyahat programının, dünyanın dört bir yanından aşırı sağcı milliyetçi partilerin liderleriyle görüşmeleri içerdiği bildirildi.

YDH-  Haaretz'e göre, İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, 2024 yılındaki yurtdışı gezilerini İsrail'in resmi olarak hiçbir çalışma ilişkisi bulunmayan sağcı milliyetçi partilerle yaptığı toplantılarda geçirdi.

Bu ifşaat, Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi tarafından yapılan bilgi edinme başvurusunun ardından yayınlanan yılın ilk yarısına ait seyahat kayıtlarında ortaya çıktı.

Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi CEO'su, “uçuşların amacının tartışmalı olduğu altı ayda bakanın bürosu tarafından yurtdışı seyahatlerine yarım milyon şekel harcanmasının, Diaspora Bakanlığı tarafından kamu fonlarının israf edildiğini gösterdiğini” belirtti. 

Bilgi Edinme Özgürlüğü Hareketi, kamuoyunun bakanlıkların faaliyetlerini ve gerekliliğini inceleyebilmesi için bakanlıklarla ilgili harcamaları ve diğer bilgileri ifşa etmeye devam edeceğini vurguladı. 

Belgelere göre bu seyahatlerin maliyeti yaklaşık 500 bin şekel (137 bin dolar) 2024'ün ilk yarısında altı ülkeyi ziyaret eden Chikli, iki resmi ziyaretini Macaristan'a, geri kalanını ise Polonya, ABD, Fransa, İspanya ve Belçika'ya yaptı. 

Belgeler Chikli'nin İspanya ziyareti sırasında Portekiz'de aşırı sağın lideri André Ventura ile görüştüğünü gösteriyor.

Chikli'nin Mayıs ayında İspanya'ya yaptığı gezi aşırı sağcı parti VOX'un bir konferansına katılmasını da içeriyordu. 

Chikli İspanya'daki bu konferansta, eski ABD Başkanı Donald Trump'a yakın olan önde gelen Cumhuriyetçi aktivistler Matt ve Mercedes Schlapp ile tanıştı.

Chikli'nin Amerika'daki faaliyetleri de önde gelen sağcı muhafazakârlar ve milliyetçilere odaklanıyor. 

Chikli, parti lideri Santiago Abascal ile görüştü ve aşırı sağcı konferansta Fransız sağcı parti lideri Marianne Le Pen ile bir araya geldi. 

Chikli, Le Pen'i destekleyerek ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırarak Fransa seçimlerine müdahale etti. 

Chikli'nin programında Şili'de Aralık 2021'de yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden sağcı aday José Antonio Kast ile bir görüşme de yer alıyordu. 

ABD'ye yaptığı bir ziyarette üst düzey Evanjelik rahip Tony Perkins ile bir araya geldi.

Chikli, milliyetçi sağcı bir parti tarafından yönetilen Macaristan'a iki ziyaret gerçekleştirerek hükümet yetkilileri ve Başbakan Viktor Orbán'ın ortaklarıyla bir araya geldi.