İsrail, asker maaşlarında kesintiye gidiyor

04 Eylul 2024

İsrail Maliye Bakanlığı, yedek askerlerin maaşlarında kesintiler önererek yüz milyonlarca şekel tasarruf etmeyi hedeflediğini duyurdu.

YDH - İsrail Maliye Bakanlığı, ordudaki yedek askerlerin maaşlarında kesintiler önerdi. Bakanlığa göre teklif, şişirilmiş yedeklik ücretini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre söz konusu hamle, ihtiyat hizmetinin devlet bütçesine maliyetinin arttığı ve 2024 ödemelerinin başlangıçtaki 20 milyarlık tahminden 30 milyar şekele ulaşmasının beklendiği dönemde geldi.

Maliye yetkilileri teklife gerekçe olarak insan gücü yönetiminin zayıf olmasını ve çeşitli İsrail ordusu birliklerini yedek hizmet kaynaklarının kötüye kullanıldığı iddialarını gösteriyor.

Bakanlığın teklifinde şu hususlar yer alıyor:

- Sekiz saatlik hizmetin tam gün, dört saatin ise yarım gün olarak sayılması.

- Hizmet sonrası nekahet günlerinin en fazla 10 ile sınırlandırılması.

- Genelkurmay Başkanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na yedek hizmet kapsamı ve dağılımına ilişkin haftalık raporlar istenmesi.

- Şişirilmiş ödemeleri önlemek için Ulusal Sigorta geri ödeme mekanizmasının değiştirilmesi.

- Kamu sektörü çalışanlarının aktif görev sırasında çalışmalarının kısıtlanması.

Teklifi kısa süre önce alan Savunma Bakanlığı, Gazze ve kuzeyde çözüm olmaması halinde yedek askerlerin önümüzdeki yıl ortalama 100 gün yedeklik yapması gerekebileceğini tahmin ediyor.

Öte yandan kesintilerin yedek askerler arasında yorgunluğun artmasına yol açabileceği ve rejimin hazırlık düzeyini etkileyebileceğini savunuyor.

Bir diğer kesim de bu önlemlerin mali disiplin ve mevcut sistemdeki suiistimal iddialarının ele alınması adına gerekli olduğunu öne sürüyor.

Teklif halen inceleme aşamasında ve uygulamaya konulmadan önce olası değişikliklere tabi.