Netanyahu'nun rakibi Gantz'ın popülaritesi artıyor

05 Eylul 2024

Yeni bir kamuoyu yoklaması İsrail'de seçmen davranışlarında ve halkın güveninde önemli değişimler olduğunu ortaya koyarken, Başbakan Benyamin Netanyahu popülaritesini kaybediyor ve muhalefet lideri Benny Gantz ivme kazanıyor.

YDH - Kantar Enstitüsü tarafından kamu yayın kurumu KAN televizyonu adına yapılan ankete göre Gantz'ın Ulusal Birlik Partisi önceki anketlere göre iki sandalye artarak 23 sandalye ile önde gidiyor.

Anket 4 Eylül'de 18 yaş ve üzeri 600 katılımcıyla gerçekleştirildi.

Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre Netanyahu'nun partisi Likud ise önceki anketlere göre iki sandalye azalarak 22 sandalye ile ikinci sıraya geriledi.

Yesh Atid ve Yisrael Beytenu 14'er sandalye kazanarak konumlarını güçlendirdi.

Ultra-Ortodoks Shas partisi 10 sandalyesini korurken, Itamar Ben-Gvir'in aşırı sağcı Otzma Yehudit ve Yair Golan liderliğindeki solcu İşçi Partisi sekizer sandalye elde etti.

Birleşik Tevrat Yahudiliği yedi sandalyeye gerilerken, Ra'am ve Hadash-Ta'al beşer sandalye elde etti. Dini Siyonizm dört sandalye kazanırken, Balad ve Yeni Umut seçim barajını geçemedi.

Ankette ayrıca Naftali Bennett, Avigdor Lieberman ve Gideon Sa'ar liderliğinde yeni bir sağ parti kurulmasını içeren bir senaryo da incelendi.

Söz konusu oluşumun, büyük ölçüde mevcut merkez ve sağ partilerin aleyhine olacak şekilde 27 sandalye kazanacağı öngörüldü.

Başbakanlık için uygunluk sorusunda Gantz bir önceki ankette yüzde 30 olan desteğini yüzde 37'ye yükseltirken, Netanyahu'nun desteği yüzde 36'dan yüzde 30'a düştü.

Yair Lapid ile kafa kafaya yapılan karşılaştırmada ise Netanyahu yüzde 34'e yüzde 32 ile az farkla önde.

Halkın hükümetin savaş yönetimine olan güveni azalırken ve ankete katılanların sadece yüzde 32'si Netanyahu'ya güvendiğini belirtirken, yüzde 61'i güvenmediğini ifade etti.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da yüzde 37'lik desteğe karşılık yüzde 50'lik güvensizlik oranıyla düşük güven notunu aldı.