YDH - Politico dergisinin Power Play podcast'inde konuşan Olmert, İngiltere ve İsrail'in diğer müttefiklerin silah yasağı yerine Başbakan Benyamin Netanyahu hükümeti tarafından önerilmiş 'herhangi bir siyasi stratejinin olmamasına' odaklanmaları gerektiğini söyledi.
İngiltere kısa bir süre önce savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarında parçalar da dahil olmak üzere 350 silah ve yedek parça lisansından 30'unu uluslararası hukuk ihlallerini gerekçe göstererek askıya almıştı.
Olmert, İsrail'in silah tedarikinin büyük bir kısmını sağlayan ABD'nin aynı şeyi yapmasını beklemiyor.
Ancak Olmert, Washington'un İngiltere'nin hamlesini zımnen onaylamış olabileceğini öne sürdü.
İngiltere hükümeti, karar hakkında ABD'yi önceden bilgilendirdiğini doğrulamış ve konuyla ilgili olarak müttefikleriyle 'kapsamlı bir angajman' içinde olduğunu iddia etmişti.
Olmert, "Benim değerlendirmeme göre Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ya da Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanları Washington'daki İngiliz büyükelçisine 'Ne yaptığınızı anlıyoruz. Biz de bıktık ve ona (Netanyahu'ya) bir şeyler göstermenin zamanı geldi. Amerika bu tür bir şey yapmayacak' demişlerdir," ifadelerini kullandı.
2006-2009 yılları arasında İsrail'i yöneten eski başbakan, İngiltere'nin kararının rejim üzerinde kayda değer bir etkisi olmayacağına dikkat çekti.
Netanyahu'yu sert bir dille eleştiren Olmert, mevcut başbakanın Hamas'ı yenmek için Gazze'de topyekûn bir savaş başlatarak yanlış hesap yaptığını savundu.
Olmert, Netanyahu'nun yaklaşımını ele almak için ABD ve diğer dost hükümetlerle ortak bir çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
İngiltere'deki son İşçi Partisi hükümetiyle aynı döneme denk gelen görev süresini hatırlatan Olmert, Netanyahu hükümetinin İngiltere gibi dost hükümetlerin karşı karşıya kaldığı kamuoyu baskısını fark etmesinin önemini vurguladı.
Olmert, ayrıca ABD başkanlık seçimlerinin sonucunun Gazze savaşını da pek etkilemeyeceğini belirterek Donald Trump'ın 2020 barış planının bile iki devletli bir çözüme dayandığını kaydetti.