'İran, Rusya'ya balistik füze tedarik etti' iddiası

08 Eylul 2024

Batı basını, İran'ın ABD ve Avrupa'nın aylardır süren tepkilerine rağmen balistik füzeler tedarik ettiğini bildirdi.

YDH - Bloomberg'e konuşan konuya aşina kaynaklar, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) ek yaptırımlarını tehditlerine rağmen İran'ın Rusya'ya balistik füzeler tedarik ettiğini öne sürdü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, füze transferiyle ilgili ilk haberi yayımlayan gazete oldu. Geçtiğimiz hafta Bloomberg, Avrupalı yetkililerin İran'ın yakın zamanda Rusya'ya füze teslim edeceğini tahmin ettiklerini bildirmişti.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki daimî temsilciliği ise Bloomberg'in sorularına cevaben yaptığı açıklamada, ülkenin Ukrayna ihtilafı konusundaki tutumunun değişmediğini ve savaşa dahil olan taraflara askeri yardım sağlamadığını belirtti.

Açıklamada, "İran, insan kayıplarının artmasına, altyapının tahrip olmasına ve ateşkes müzakerelerinden uzaklaşılmasına neden olan çatışmaya taraf olanlara askeri yardım sağlanmasını insanlık dışı olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle, İran sadece kendisi bu tür eylemlerden kaçınmakla kalmamakta, aynı zamanda diğer ülkelere de çatışmaya dahil olan taraflara silah tedarikini durdurmaları çağrısında bulunmaktadır," denildi.

ABD, cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'ya balistik füze transfer etmesinin Ukrayna savaşında 'keskin bir tırmanışa' işaret edeceğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, "Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana Rusya ve İran arasında derinleşen güvenlik ortaklığı konusunda uyarılarda bulunuyoruz ve bu haberlerden endişe duyuyoruz," dedi.

Savett, İran'ın Rusya'ya balistik füzeler göndermesinin, Tahran'ın Moskova'ya verdiği desteğin dramatik bir şekilde arttığını göstereceğini vurguladı.

Öte yandan Reuters ajansı, ağustos ayında Rusya'nın İran'dan yüzlerce Feth-360 kısa menzilli balistik füzenin yakında teslim edilmesini beklediğini ve onlarca Rus askeri personelinin Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere İran'da uydu güdümlü silahlar konusunda eğitildiğini bildirmişti.

Reuters'a konuşan bir başka Amerikalı yetkili de İran-Rusya arasındaki olası füze transferlerini yakından izlediklerini öne sürdü.