YDH - Son çatışmaların ardından on binlerce İsrailli yerleşimci işgal altındaki kuzey topraklarından Taberiye bölgesine göç etmek zorunda kaldı.
Bu kitlesel göç bir sağlık krizine yol açtı, yerel sağlık tesisleri özellikle yaşlı nüfus olmak üzere hasta akınıyla başa çıkmakta zorlanıyor.
Hastanelere başvuran tahliye edilenlerin oranı, bölge nüfusundaki temsil oranlarına kıyasla oldukça yüksek. Bölgede tıp doktorluğu yapan Dr. Eyal Fuchs bu durumun halk sağlığı hizmetlerinin kesintiye uğraması, düzenli tıbbi gözetim eksikliği, kronik rahatsızlıkların alevlenmesi ve stres ve kaygı gibi bir dizi faktöre bağlı olduğunu belirtti.
Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Fuchs, "Stres hastalığı kötüleştiriyor, hastalık da stresi tetikliyor. Bu kısır döngü özellikle yerinden edilmiş nüfus arasında belirgin," ifadelerini kullandı.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları, yerinden edilen hastaların yerel nüfusa kıyasla daha uzun süre hastanede kaldığını bildiriyor.
Bu durum büyük ölçüde hastane sonrası bakımı destekleyecek geçici konaklama yerlerinin yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir sağlık çalışanı, gazeteye verdiği demeçte "Kuzeydeki bir yerleşimden nakledilen ileri derecede kanserli bir hastamız var. Hastane hizmetlerine erişimi olmadığı için son günleri gereksiz yere zorlaştırılıyor," diye konuştu.