Suud elçisinden İsraillilere "ilham verici" konuşma

09 Eylul 2024

Suudi Arabistan’ın ABD büyükelçisi, izleyiciler arasında aralarında resmi temsilcilerin de bulunduğu çok sayıda İsraillinin yanı sıra üst düzey Amerikalıların da yer aldığı 'Orta Doğu-Amerika Diyalog Zirvesi'ne (MEAD) katıldı.

YDH- Israel Hayom gazetesinin bildirdiğine göre, Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Rima bint Bender el-Suud Washington'da düzenlenen ‘Orta Doğu-Amerika Diyalog Zirvesi’ne (MEAD) katıldı.

Suud elçisinin, dün düzenlenen etkinlikte Faslı ve Bahreynli mevkidaşlarıyla birlikte söz konusu konferansa katıldığı kaydedildi. Dinleyiciler arasında, aralarında başta Benny Gantz olmak üzere resmi temsilcilerin de bulunduğu çok sayıda İsraillinin yanı sıra üst düzey Amerikalıların da bulunduğu bildirildi.

Panelin içeriğinin ve fotoğraflarının yayınlanması şu anda yasaklanmış olsa da İsrail medyasının Suud elçisinin konuşmasını “ilham verici” olarak nitelendirdiği aktarıldı.

Toplantı sonrası verdiği röportajda “normalleşme” konusuna değinen Gantz’ın konuyla ilgili olarak şunları söylediği belirtildi: “Kısmen MEAD gibi etkinlikler aracılığıyla bölgesel ortaklıklar geliştirebileceğimizi umuyorum. Önemli bir Arap ülkesi olan Suudi Arabistan ile ilişkilerimizi genişletmek güvenlik, ekonomi, bilim ve diğer alanlarda karşılıklı faydalar sağlayabilir.”

Israel Hayom, İsrailli bir kaynağın geçtiğimiz günlerde, yaklaşık iki ay sonra yapılacak ABD seçimlerinin ardından “ABD, Suudi Arabistan ve İsrail'i kapsayan üçlü bir anlaşma için yeni bir fırsat doğabileceğini” öne sürdüğünü bildirdi.

ABD'nin eski İsrail Büyükelçileri Tom Nides ve David Friedman'ın öncülük ettiği konferansın, “Orta Doğu-ABD diyaloğu” için bir forum işlevi gördüğü belirtildi.

Israel Hayom’a göre konferans, “ılımlı Arap devletleri ve İsrail de dahil olmak üzere Amerikalı ve Ortadoğulu liderler arasındaki tartışmaları kolaylaştırmayı” amaçlamakta. Ayrıca, “Etkinliğin temel amacı, ABD-Ortadoğu ilişkilerini ve bu ilişkilerin bölgenin değişen dinamikleri üzerindeki etkisini derinlemesine incelemekte.”