ABD, esir takası konusunda karamsar

09 Eylul 2024

Biden yönetimi, esir takası konusunda yeni bir teklif sunmanın anlamlı olup olmadığını tartışırken, Beyaz Saray'ın Gazze stratejisini yeniden değerlendirdiği bildirildi.

YDH - ABD'nin Gazze savaşına yönelik stratejisini bizzat şekillendiren Başkan Joe Biden, esir takası anlaşması konusunda baskı yapmaya devam etme niyetinde olsa da danışmanları yeni bir teklifin şu anda sonuç vermeyeceği görüşünde.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü Bill Burns, son günlerde ABD'nin yakında yeni ve güncellenmiş bir teklif sunabileceğini söyledi, ancak diğer yetkililer böyle bir hamlenin yakın olmadığını belirtiyor.

Axios portalına konuşan bir Amerikalı yetkili, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Beyaz Saray'daki insanlar üzgün, kırgın ve öfkeli. Hâlâ çalışıyoruz ama yakın zamanda bir şey sunacak değiliz. Zor bir durumdayız," dedi.

Yetkililer, geçtiğimiz hafta boyunca Biden'ın üst düzey danışmanlarının müzakerelerin geldiği noktayı değerlendirdiklerini ve yakın vadede bir anlaşmaya varma şansına şüpheyle yaklaştıklarını dile getirdi.

Yetkililer, aralarında Amerikan vatandaşı Hersh Golberg-Polin'in de bulunduğu altı esirin öldürülmesi ve direnişin müebbet hapis cezasına çarptırılan 100 Filistinli tutsağın daha serbest bırakılması yönündeki talebinin Beyaz Saray'da ciddi bir karamsarlığa neden olduğunu belirtti.

Aynı zamanda, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Mısır-Gazze sınırındaki Selahaddin koridoru boyunca kontrolü sürdürme talebini iki katına çıkarması Beyaz Saray'da hayal kırıklığı yarattı.

Biden'a geçen hafta Netanyahu'nun bir anlaşma için yeterince çaba gösterip göstermediği sorulduğunda, 'hayır' yanıtını vermişti.

Yetkililer, Beyaz Saray'ın zor bir ikilemle karşı karşıya olduğun, zira direnişin şu anda anlaşma istemediğini düşündüklerini söyledi.

Biden yönetimi halen Katar ve Mısır ile daha detaylı bir anlaşma önerisi üzerinde çalışıyor, fakat mevcut boşlukları doldurabilecek bir formül bulabilmiş değil.