‘Akademik boykot’ İsrail’i vurdu

09 Eylul 2024

İsrail medyası, uluslararası şirketlerin İsrailli araştırma merkezlerine karşı uyguladığı akademik boykota dikkat çekti.

YDH- İsrail haber sitesi i24NEWS’de yer alan habere göre, Tel Aviv'deki Sheba ve Ichilov Hastaneleri ortak araştırma çalışmalarında bir önceki yıla kıyasla “üçte bir oranında” ciddi bir azalma olduğunu bildirdi.

Habere göre bu düşüşün sebebi, büyük uluslararası şirketlerin “akademik boykotunun” yanı sıra devam eden “güvenlik endişeleri” nedeniyle araştırma koordinatörlerinin kuruma seyahat etmelerine getirilen kısıtlamalar.

İnsan denekleri içeren tıbbi araştırmaları izleyen ve bu konuda kılavuzlar belirleyen Uluslararası Helsinki Komitesi'nin verileri, sadece İsrail hastanelerinin 2021 yılında uluslararası araştırma ortaklıklarından 822 milyon şekel (219 milyon dolar) aldığını ortaya koyarak bu tür ortaklıkların ekonomik önemini vurguladı.

İsrail’deki Helsinki Komitesi Başkanı ve Aşdod'daki Asuta Hastanesi Oftalmoloji Bölümü direktörü ise  uluslararası işbirliğinin azalmasının İsrailli doktorlar ve araştırmacılar için “çok önemli bir dönüm noktası olabileceğini” öne sürdü.