İran Dışişleri’nden ABD’ye cevap

01 Ocak 1970

SAAF-ABD’nin Erbil’deki İran konsolosluğundan kaçırdığı personelin Devrim Muhafızları ajanı

SAAF-ABD’nin Erbil’deki İran konsolosluğundan kaçırdığı personelin Devrim Muhafızları ajanı olduğu iddiasına İran’dan cevap geldi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD askerleri tarafından kaçırılan 5 kişinin konsolosluk görevlisi olduğunu ve ABD tarafından öne sürülen iddianın yalan olduğunu belirterek “Yaptıkları yasadışı hareketi haklı çıkaracak bir ortam oluşturmak istiyorlar” dedi.

 

Perşembe günü Irak’ın Erbil kentindeki bir İran bürosuna ABD askerleri tarafından baskın düzenlenmiş, 6 İranlı bilinmeyen bir yere götürülmüştü. Daha sonra bir kişiyi serbest bırakan ABD, tutukluların Devrim Muhafızlarıyla bağlantıları olduğunu ve hiçbirinin diplomatik pasaportları olmadığını iddia etmişti.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyni, Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerindeki faaliyetlerin durma noktasına geldiği iddialarını da reddederek faaliyetlerin devam ettiğini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Aralık ayında nükleer programını durdurmayı reddeden İran’a yönelik bir yaptırım kararı almıştı.

 

İran ise karara rağmen, Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisine Marta kadar 3 bin santrifüj yerleştireceğini açıkladı.