İsrail Gazze’de üçüncü helikopterini kaybetti

11 Eylul 2024

İsrail medyası, Gazze'de düşen bir askeri helikopterdeki 3 askerin öldüğünü, 8 askerin de yaralandığını duyurdu.

YDH- İsrail ordu radyosu muhabiri Doron Kadoş’un haberine göre İsrail helikopteri Mısır’la Gazze sınırını oluşturan Selahaddin ekseninde düştü. 

Haberde İsrail askeri helikopterinin bu gece saat 00:32'de, direnişçilerin operasyonu sonucu etkisiz hale getirilen askerleri hastaneye tahliye etmek amacıyla geldiği bildirildi. 

Helikopterin düzenli iniş yapmadığının ve yere çarparak düştüğünü belirten İsrail ordu radyosu muhabiri, helikopterin kaza sonucu düştüğünü iddia etti. 

Helikopterin düşmeden önce çok alçakta ve düşük hızda olduğunu belirten ordu radyosu muhabiri, kazanın nedeni henüz belli olmadığını söyledi.

Rejimin ordusu ise, helikopterin düşman ateşi ile değil, teknik bir arıza veya insan hatası sebebiyle düştüğünü iddia etti. 

İsrail ordu radyosu muhabiri Doron Kadoş, 11 aydır devam eden Gazze savaşı boyunca üç İsrail helikopterinin düştüğünü hatırlattı ve şunları söyledi:

“Bu, Hava Kuvvetlerinde yaklaşık 30 yıldır görev yapan Baykuş helikopter serisinin 1990'lı yıllardan bu yana ilk operasyonel kazasıdır. Savaşın başlangıcından bu yana, yaralıları tahliye etmek için Birim 669 savaşçılarıyla birlikte Gazze Şeridi'nde yüzlerce uçuş gerçekleştirdi. Şu ana kadar Gazze Şeridi'nden yaklaşık 1.800 yaralı savaşçı kurtarıldı. Bu, savaşta hasar gören ve kullanım dışı kalan üçüncü helikopter. 

İlk helikopter Yassur, 10 Eylül'de Kibbutz Alumim'de teröristlerin attığı füzeyle vuruldu ve alev aldı. İkinci helikopter Yanshof ise Nevatim üssünde meydana gelen kazada pistte seyir halindeyken elektrik direğine çarparak hasar gördü, aynı olayda 3 polis memuru da hafif yaralandı.”

İsrail rejiminin sansürü sebebiyle Filistinli direnişçilerin bir helikopter düşürdüğü haberi gizlenmişti.  

İsrailli muhabirin haberine göre bugün düşen veya direnişçiler tarafından düşürülen helikopterde 2 İsrail askeri öldü. 4'ü ağır olmak üzere 8’i de yaralandı. 

Yaralılardan birinin, direnişçiler tarafından açılan ateş sonucu yaralanan asker olduğu geri kalanların ise helikopterin düşmesi sebebiyle yaralandığı bildirildi.

Habere göre kazanın hemen ardından Güney Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri, yaralıların tahliye edilmesi ve olay bölgesinin güvenliğinin sağlanması için çalışma başlattı. 

Olay yerine 4 helikopter sevk edilirken, sabah saat 02.00 sıralarında yaralıların Soroka Hastanesi'ne tahliyesi tamamlandı.