Direniş, Erbain Operasyonu'yla ilgili daha fazla bilgi açıklayacak

14 Eylul 2024

Hizbullah milletvekili İbrahim el-Musevi, işgal altındaki Filistin içinden ve dışından gelen bilgilerin direniş medyasında yer bulan bilgileri doğruladığını belirtti.

YDH - Lübnan parlamentosundaki Direnişe Sadakat Bloku üyesi İbrahim el-Musevi, "Edindiğimiz bilgiler, Hizbullah'ın Erbain Operasyonu sırasında İsrail'e verilen kayıplarla ilgili el-Meyadin'in haberinin son derece doğru olduğunu teyit ediyor," dedi.

Daha önce Avrupalı güvenlik kaynakları, kanala Hizbullah'ın Glilot üssündeki Birim 8200 karargahlarını ve Ein Shemer hava üssünü hedef alan saldırılarının büyük ölçüde başarılı olduğunu bildirmişti. Bu saldırıların İsrail istihbarat biriminde ciddi kayıplara yol açtığı, 22 kişinin öldüğü ve 74 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

El-Musevi, cuma günü el-Meyadin ile yaptığı telefon görüşmesinde, "İsrail gerçekten Hizbullah'ın saldırısını engelleyerek bir zafer kazandıysa, neden Birim 8200'ün direktörü istifa etti?" diye sordu. Ayrıca, işgal altındaki Filistin'in içinden ve dışından gelen bilgilerin örtüştüğünü ve el-Meyadin'in haberini doğruladığını vurguladı.

Ayrıca el-Musevi, İsrail'in medyayı yanıltmaya alışkın olduğunu, fakat direnişin iddialarını çürütmek için iki üsse gazeteci getirmeye cesaret edemediğini belirtti. Lübnanlı milletvekili, direnişin tüm savaşçıları ve destekçileriyle Gazze Şeridi'ni ve direnişi desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.

Milletvekili, "İşgalcilerin Erbain Operasyonu'ndaki kayıplarıyla ilgili daha fazla bilgi bekliyoruz ve bunları ileride açıklayabiliriz," diye ekledi.

 İsrail'in Glilot'taki kayıplarıyla ilgili haberinin direnişin üstün yeteneklerinin kanıtı olduğunu söyleyen el-Musevi, şüphecilere "Daha net haberler için bekleyin," dedi.

Ağustos ayı sonunda Hizbullah, İsrail'in Komutan Şehit Fuad Şukur'a yönelik suikastına karşılık olarak işgal altındaki Filistin topraklarının derinliklerine çok sayıda insansız hava aracı göndererek ilk tepkiyi verdiğini duyurmuştu.

Lübnan direnişi, saldırının İsrail'in stratejik bir askeri bölgesini hedef aldığını açıklamıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah daha sonra, operasyonun ana hedeflerinin İsrail askeri istihbaratı Aman'ın merkezi Glilot üssü, Tel Aviv yakınlarındaki Birim 8200'ün merkezi ve Ein Shemer hava üssü olduğunu açıkladı. Nasrallah, 'kayda değer sayıda insansız hava aracının hedeflere ulaştığını, ancak düşmanın ilgili tüm ayrıntıları gizli tuttuğunu' doğruladı.

Nasrallah, operasyonun iki aşamadan oluştuğunu anlattı: İlk aşamada işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki mevziler ve kışlalar yüzlerce roketle hedef alınarak Demir Kubbe ve önleme füzelerinin yorulması sağlanmış, bu da İHA sürülerinin hedeflere yöneldiği ikinci aşamanın önünü açmıştı.

Hizbullah lideri, Siyonist rejimin iddialarını yalanladı. İsrail ordusu, kayıplarını gizlemek amacıyla 100 kadar savaş uçağıyla 'binlerce Hizbullah roketatarını' vurduğunu iddia etmişti. Ancak Nasrallah, İsrail'in açıklamasının 'yalanlarla dolu' olduğunu ve İsrail'in iç zayıflığını yansıttığını vurguladı.

Nasrallah, direnişin bu özel operasyonda bu tür silahları kullanma niyeti olmadığını açıkça belirtti. İsrail'in hiçbir istihbarata sahip olmadığını, operasyondan bir saat önce yapılan tüm baskınların Hizbullah savaşçılarının doğal hareketlerinin sonucu olduğunu vurguladı.

'Düşmanın başlattığı tüm saldırıların operasyon bölgesini hedef almadığını' ve Erbain Operasyonu üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını teyit eden Nasrallah, "Başlangıçta 300 roket fırlatmayı planlamıştık, ancak 340 roket fırlattık" dedi ve İsrail ordusunun 'hiçbir şeyi engelleyemediğini' belirtti.